Stor fårgård satsar på avel och ny gårdsbutik

Anneli Wallin och Fredrik Lennartsson driver tillsammans en fårgård. Avel är en viktig del och i vinter kommer över 100 lamm födas.

Anneli Wallin och Fredrik Lennartsson driver tillsammans Mörkö lamm.

Anneli Wallin och Fredrik Lennartsson driver tillsammans Mörkö lamm.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2020-02-14 07:02

I somras flyttade Anneli Wallin och Fredrik Lennartsson till Furholmen utanför Trosa för att driva sin gård. Tidigare har verksamheten funnits på Mörkö och därifrån har företaget fått namnet Mörkö lamm. På gården finns totalt runt 200 får.

– Vi har runt 90 lamm till som vi väntar på ska födas och det kommer nya hela tiden, säger Fredrik Lennartsson. 

Mörkö lamms största fokus är köttproduktion och i dagsläget finns en försäljning av lammkött i lådor. Planen är att längre fram starta en gårdsbutik med försäljning av fryst kött och korv och även lamm- och fårskinn. I utbildningssyfte har Anneli även olika kurser i bland annat vallning med hund och lamning. 

– Jag är sjuksköterska i botten så jag tycker att det är lite roligt med lamningen. Jag fotar mycket och filmar mycket av det och vi har haft kurser i hur man sondmatar och adopterar. 

Bland fåren finns flera korsningar, bland annat mellan vit dorper och gotlandsfår. Det finns också renrasiga sorter av vit dorper. Det bete som passar dorper-fåren bäst är magra naturbeten. Det är något som också hjälper till att bevara den biologiska mångfalden. I dagsläget hyr gården därför ut får till olika platser i Södermanland där de kan beta. 

Fyra lamm som fötts i vintern har i år fått gå till en station som paret skapat som kallas för lammbar. Där kan lammen få dricka varm välling. 

– Jag har fyra lamm vars mamma inte har haft ett juver och då tränar jag lammen att gå i lammbaren. Där åker vällingen igenom ett varmbad i en slang så när de väl kommer ut är den 37 grader varm. 

Syftet är att undvika flaskmatning av lammen eftersom det gör att de förknippar Anneli Wallin som deras mamma. Hon berättar att det finns flera signaler för att se när en tacka är på gång att börja lamma. 

– De drar sig undan, står och glor i en vägg och slutar äta. De går in lite i sig själva lite som jag tror vi kvinnor också gör när vi föder barn. Där märker man att det är en process som ska gå framåt och när det inte är något som händer då är det oftast att lammen ligger fel. Jag känner på magkänslan om det är något som är fel eller om det gäller att ha is i magen.

Anneli Wallin berättar vad som är det bästa och roligaste med att driva en fårgård. 

– Det kul är att se resultatet av sin avel. Om man lyckats eller inte och analysera vad som var bra och vad som inte var bra och hur kan vi göra det bättre. 

Karta: FURHOLMEN 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!