Sveriges snabbaste hemmabyggda motorbåt

Adam Boije har en toppfart på 59 knop fullt fiskeriggad med 3 personer ombord.
Adam Boije har en toppfart på 59 knop fullt fiskeriggad med 3 personer ombord.

Att köpa en snabb racerbåt för fiske för över miljonen var inte att tänka på. Så Adam Boije byggde en egen racerbåt.

Trosa kommun 2 oktober 2019 11:34

Adam Boije har alltid varit intresserad av fiske och behövde en snabb motorbåt. Men att köpa en racerbåt med en prestanda på över 60 knop, för över miljonen, var inte att tänka på. Så han byggde en egen för en bråkdel av priset.

Det tog fem år och 3000 arbetstimmar för att få den gamla racebåt av märket Roto 23 från 1979 klar att sjösättas, Motorn har 300 hästkrafter och prestandan ligger på över 60 knop.

– Det är en fantastisk fiskebåt genom att den är lång och att bottens vinkel är vass. På 1980-talet kördes det båtrace med den här båten, så det visste jag och jag ville ha den här formen på skrovet, säger Adam Boije.

Båten är byggd för race och fisketävlingar, alla detaljer är genomtänkta in i minsta detalj. Lådorna med fiskedrag har formgivna platser i skrovet, liksom fiskespöna för att de inte ska kunna fara runt under färden. Det finns ett hydrauliskt ekolod som fälls upp under färd.

– Den här båten håller för att köra fort och hårt med. Det enda som tar stryk är din egen kropp. Allt som är fäst i båten har jag tagit gånger tretton, vikten är g kraften som mäts upp inom båtracing. Så om jag monterat något på 25 kilo så ska infästningen klara en belastning på 325 kilo, vid ett nedslag. Allt jag har monterat i båten kommer att sitta kvar, så gör ingen, säger Adam Boije.

Han var som barn intresserad av att bygga modellbåtar och tänkte att det inte skulle var så stor skillnad att bygga en fullstor racerbåt, på toppfart över 60 knop.

– Första året tänkte jag att jag är nog klar nästa år, andra året tänkte jag att det blir nästa år. Första året kom vänner och tittade, andra året kom det i alla fall några trogna, tredje året var det bara de närmast sörjande. Fjärde året var det bara min far som kom. Femte året kom det knappt någon, säger Adam Boije och skrattar.

– Men det var bra att det tog lång tid för jag har haft många goda vänner som har kommit med bra idéer och å andra sidan kan man vända på det. Annars hade jag byggt något annat, men jag hade aldrig suttit i soffan i 3 000 timmar. Nu har jag lärt mig att bygga en båt, menar han.

Att bygga en båt som ska lämpa sig för både fisketävlingar och att gå fort är inte det lättaste.

– Det är extremt svår att balansera mellan en extremt snabb båt och en fiskebåt. Så egentligen blir det en båt som kanske inte är den mest praktiska fiskebåten, men den blir jävligt rolig. Gillar man att fiska som jag gör och att åka fort så är det en bra kompromiss, säger Adam Boije.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa