Tågbråk påverkar inte Ostlänken

Projektet Ostlänken tuffar på som tidigare och påverkas inte av de senaste dagarnas politiska spel om höghastighetstågen.

Ostlänken påverkas inte av den senaste tidens politiska turbulens på riksnivå kring höghastighetståg.

Ostlänken påverkas inte av den senaste tidens politiska turbulens på riksnivå kring höghastighetståg.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Trosa kommun2019-12-22 20:32

Regeringen och dess januaripartners vill få till en bred överenskommelse om nya stambanor för höghastighetståg. Nyligen nobbade både Moderaterna och Kristdemokraterna en inbjudan till förhandlingar. Fler utspel har följt men hur det ska gå för tågplanerna, där en enorm prislapp är den största nöten att knäcka, återstår att se.

Men Ostlänken påverkas inte av den senaste tidens tågrubriker. Åtminstone inte om man frågar Trafikverket.

– Ostlänken ligger i nuvarande nationella planen för vårt transportsystem och vi har inte fått något nytt beslut att rätta oss efter. Vi fortsätter som planerat, säger Einar Schuch, regiondirektör på Trafikverkets region öst.

Ostlänken är klubbad och finansierad upp till 54 miljarder kronor. Det enda frågetecknet som återstår är den kostnadsökning på 10 miljarder kronor som verket flaggade för tidigare i år. En utredning som gjorts tillsammans med de inblandade kommunerna med förslag på besparingar längs hela sträckan ska presenteras inom kort, men det som därefter återstår av de 10 miljarderna kräver nya politiska beslut.

Finns det någon oro på Trafikverket för att den politiska turbulensen ska påverka Ostlänken?

– Politiken får ha sina diskussioner, vi som myndighet ger oss inte in i det. Vi kan bara följa de fattade beslut som finns och den nationella transportplanen, säger Einar Schuch.

Sedan tidigare är det sagt att Ostlänken "står på egna ben" i förhållande till diskussionen om nya stambanor, tack vare nyttan för regionaltrafik och pendling mellan Linköping, Norrköping, Nyköping och Stockholm. Det står både Moderaterna och Kristdemokraterna i Trosa fast vid.

– Jag stödjer definitivt partiet i att man bör ifrågasätta höghastighetsbanorna. Det går att göra väldigt mycket åt det befintliga järnvägssystemet för en bråkdel av de pengarna. Men Ostlänken går ju i ett eget spår så att säga, det stödjer vi till fullo, säger Arne Karlsson, KD:s gruppledare i Trosa.

Tomas Landskog (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, håller med.

– Oavsett vad det fattas för beslut gällande höghastighetstågen så är Ostlänken ett separat projekt som går i en fil för sig. Nya stambanor skulle få för få resenärer och ta för lång tid att hämta hem på klimatsidan, menar han.

Samrådet för Ostlänkens sträckning i Södertälje och Trosa är över och Trafikverket håller just nu på att sammanställa de synpunkter som kommit in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!