Trosa socialtjänst: "Bygger på frivillighet"

Tycker inte sönerna får hjälp med missbruk – Trosa socialtjänst berättar hur de jobbar.

I en tidigare artikeln har "Anna" berättat om hur svårt hon haft att få hjälp från Trosa socialtjänst.

I en tidigare artikeln har "Anna" berättat om hur svårt hon haft att få hjälp från Trosa socialtjänst.

Foto: Maja Edsö

Trosa kommun2019-12-28 07:10

Tidningen har tidigare skrivit om en kvinna, som vi kan kalla Anna i den här texten, som tycker hon inte har fått hjälp av Trosas socialtjänst. Hon har två söner med missbruksproblem och tycker hon har fått kriga för att de ska få den hjälp hon anser att de behöver. 

Graham Owen är socialchef i Trosa kommun. Han svarar via mail att han inte har möjlighet att kommentera enskilda fall på grund av sekretess, men svarar på frågor om när man har rätt att få hjälp.

"Ansöker en individ om hjälp för sitt beroende/missbruk i Trosa kommun så gör vi en utredning om vilken typ av stöd eller behandling som individen kan behöva. Svårighetsgraden av beroendet kan påverka om vi kan ge behandling i vår egen öppenvård eller om det behövs behandling på ett externt behandlingshem. I det senare fallet krävs ett beslut av nämndens utskott", skriver han. 

Något Anna varit kritisk till är hur svårt det varit att få in hennes söner på behandlingshem. Öppenvården har inte fungerat, och hennes son har hört av sig till sin handläggare och bett om mer hjälp. 

Anna har velat att socialen ska skriva en handräckning så att polisen kan hämta honom så han kan bli inlagd. 

– Då säger de att det är polisens jobb, vilket inte alls stämmer. Socialen måste be om handräckning, annars åker polisen inte ut. Jag blev så fruktansvärt arg och sa till dem att jag skulle ringa tidningen. Då blev det plötsligt fart på dem, och dagen efter hade de beslutat om handräckning. Ska det krävas att man gör så? frågade Anna sig i den tidigare artikeln.

Om handräckning skriver Graham Owen i sitt mail:

"All denna verksamhet bygger på frivillighet. Den enda möjlighet till tvångsvård för missbrukare regleras av lagen om missbrukare i vissa fall, LVM. Under vissa förutsättningar som fara för eget liv och hälsa eller riskera på annat sätt skada sig själv eller närstående kan lagen tillämpas och det handlar i många fall om ett långvarigt och problematiskt missbruk. LVM-vården sker på statens institutionsstyrelsers behandlingshem och skall motivera till vidare frivillig vård."

Han skriver också att socialtjänsten ofta behöver arbeta med motivation till förändring, och att det då också krävs samarbete.

"Det krävs även ett nära samarbete med Region Sörmland som ansvarar för delar av beroendevården."

Och just det här samarbetet anser Anna inte fungerar särskilt bra. 

– Samverkan mellan polis, socialtjänst, psykiatri, och vård, den finns inte alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!