Som tidningen berättat tidigare så utförs en arkeologisk undersökning på Västra Långgatan i Trosa. Där låg en fastighet som stått tom i ett antal år, och som visade sig ha omfattande mögelskador.
– Inomhusklimatet var inte tjänligt för boende. Det var så pass omfattande saneringsbehov att vi till slut beviljade rivningslov. Det var inte ens säkert att en sanering skulle räcka för att få till ett fullgott inomhusklimat igen, säger Trosa kommuns samhällsbyggnadschef Mats Gustafsson.
Den arkeologiska undersökningen är nu i slutfasen av sitt arbete på platsen.
– Vi håller på att ta bort det här huset som vi har hittat, som förmodligen är från 1600-talet. Vi har hittat fynd som tyder på det så som silvermynt. Nu går vi igenom det och tittar om vi kan hitta något som är ännu äldre, under det förkolnade trägolvet, säger Anette Färjare på Eldrun kulturmiljö.
Så vad förväntar ni att hitta under det förkolnade trägolvet?
– Det är det som är helt omöjligt att säga. För det här är helt ny kunskap, så vi vet inte vad vi kommer att hitta. För vi har inte gjort några så här stora undersökningar i Trosa hittills. Det här är den största utgrävningen i Trosa stad. Så det här blir lite grundläggande för oss vad vi kan förvänta oss att hitta på andra ställen, menar Anette Färjare.
Den kunskap som arkeologerna har är att det har legat fem gårdar här i Trosa på sent 1500-tal.
– År 1585 vet vi att det fanns fem gårdar men inte var de har legat. Tittar man mot kyrkan som ligger där uppe och sedan mot torget som ligger där nere så kan mycket väl vara så att det här området där vi är, och upp mot kyrkan är det området som är tidigast anlagt här i Trosa, säger Anette Färjare.
På platsen har arkeologerna bland annat hittat två stenspisar som tros vara från tidigt 1600-tal. De upphittade mynten, som brukar ge en ganska bra bild av vilken tidsepok det handlar om, dateras till 1630.
– Det här huset som har legat här kan var en av de första bosättningarna i Trosa, det är än så länge en teori som vi ska söka svaret på, säger Anette Färjare.
Hon menar att utgrävning har varit speciell eftersom fynden varit så välbevarade, och för att det i stort sett saknas kunskap kring hur Trosa såg ut på 1600-talet.
– Vi vet inte mycket om den här tiden egentligen, bara att stan fanns, konstaterar Anette Färjare.