V och S vill att Trofi ska ta digitalt grepp

Trosa kommun behöver ta ett samlat grepp om digitaliseringen, och på Trofi finns rätt kompetens. Det menar Tommy Fogelberg (V).

Tommy Fogelberg är kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Trosa.

Tommy Fogelberg är kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Trosa.

Foto: Lise Åserud/Sandra Nordin

Trosa kommun2019-10-28 15:58

Kommunernas ekonomiska utmaningar de kommande decennierna har varit ett hett debattämne den senaste tiden. Tommy Fogelberg (V) menar att digitalisering av kommunala tjänster kommer att bli viktigare och viktigare i takt med att behovet av effektiviseringar ökar, hos alla kommuner. 

– Jag var på en konferens med Stadsnätsföreningen nyligen och där nämndes bland annat Landskrona som ett framgångsexempel. De har väldigt tydligt tagit ett samlat grepp om den här frågan, säger Tommy Fogelberg.

I Trosa finns kompetensen kring de här frågorna på kommunens IT-avdelning och det kommunala bolaget Trosa fibernät AB, enligt Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som också har skrivit in en motion som nu lämnats in till kommunfullmäktige. Partierna vill därför att personalen där ska få ett tydligt uppdrag att vara en "samordnande och ledande kraft i digitaliseringsarbetet".

Tommy Fogelberg nämner bland annat digitala lösningar inom hemtjänsten som ett exempel som kan bli aktuellt framöver.

– Man kan ha koll på patienter utan att behöva åka tio kilometer tre gånger om dagen. Man kan se det som att det är omänskligt, men om alternativet är färre besök så kanske det ändå är ett bra exempel där tekniken kan bli ett stöd för människor.

Tommy Fogelberg har i många år jobbat på Stensunds folkhögskola. Men digitaliseringen i just skolan ger han inte mycket för.

– Det finns en övertro på digitala hjälpmedel i skolan. Det är sällan man ser någon sitta och läsa Hemsöborna på en Ipad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!