Yrkena som fick extra löneökning i Trosa

När Trosa kommun genomförde sin lönerevision satsade man lite extra på vissa grupper.

Lärare i grundskola och kulturskola, kockar och sjuksköterskor är några av dem som ingår i lönesatsningen.

Lärare i grundskola och kulturskola, kockar och sjuksköterskor är några av dem som ingår i lönesatsningen.

Foto: TT/Arkivbild

Trosa kommun2019-10-17 21:35

Förskollärare, lärare, sjuksköterskor, skolsköterskor, fysioterapeuter, kulturskolelärare, bibliotekarier och kock- och servicepersonal inom kommunen fick en extra dusör.

Den här extra dusören innebar dock att man gick över budget, och under nästa veckas kommunfullmäktige väntas man ta beslut om en justerad budgetram, vilket betyder att man skjuter till 2,6 miljoner från kommungemensamma poster till de nämnder där personal har fått extra löneökning.

– Verksamheten får kompensation för att klara av den här extrasatsningen, så kan vi göra vissa år och 2019 har vi klarat att göra det. På den här nivån kan det vara svårt att ligga långsiktigt, men i år kunde vi som sagt göra den här satsningen, säger Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa kommun.

Ett av de främsta skälen som nämns är närheten till Stockholm, och att man måste ha konkurrenskraftiga löner. 

– Omgivningen kräver det, kan man säga. Gruppen förskolelärare och lärare är också en extremt viktig grupp för oss. Sjuksköterskor är liksom lärarna en extremt viktig grupp. De är nyckelfunktioner som driver mycket av utvecklingen i hälso- och sjukvårdsfrågor. 

Att kulturskolelärare ingår i satsningen beror på att avståndet mellan dem och lärare i grundskolan blivit för stort.

– Det är mer en korrigering. 

En annan grupp i lönesatsningen är kockar och servicebiträden.

– Där har vi tillsammans med Kommunal kommit överens om att prioritera kockar och servicebiträden, för att vi tycker mat och kost är så viktigt för både skola och äldreomsorg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!