60-årsjubileum för Trosa marknad

På lördag har det blivit dags för den 60:e upplagan av Trosa marknad. – Många besökare säger att när det är marknad då är det sommar på riktigt, säger arrangören.

7 juni 2019 14:21

Marknaden har arrangerats andra lördagen i juni månad sedan 1959 av Trosa Lions Club. Varje år besöker 20.000 personer marknaden.

– Det är en folkfest för stora och små, säger Bengt Larsson, arrangörens kassör.

Över 300 knallar, både nya och gamla, intar stadens gator och torg på lördag.

– Många knallar återkommer, men vi har hållit på så många år att flera försäljare till och med hunnit dö.

Klockan 09 öppnar knallarna sin försäljning med allt från kolaremmar till väskor och hushållsartiklar. Arrangören lovar att det kommer finnas något för alla inklusive ett mini-tivoli vid Hamnplan.

– Vi försöker alltid få ett blandat urval så att det ska finnas något för de allra flesta. Vi lägger mycket tid på att planera och se till att vi inte bara har samma typ av varor som säljs. Tänk hur det skulle se ut om vi bara

hade t-shirtsförsäljare längs en hel gata.

Marknadsområdet utgörs av Trosas centrala delar, från torget och söderut utmed Östra långgatan, Hamnplan, hamnängen norrut via Högbergsgatan och Skärlagsgatan till parkeringen vid Skärlagsvallen.

– Det är verkligen en utmaning att det inte blir för trångt så besökare bara får stå och trampa på samma ställe.

Kommer ni uppmärksamma 60-årsjubileet?

– Nej, vi hade svårt att hinna med det, det ligger redan månader med arbete bakom marknaden. Men det kommer bli en folkfest i år igen!

Hur länge har arbetet med årets marknad pågått?

Bokningsförfrågningarna börjar rulla in redan under hösten. Men det intensiva arbetet inför marknaden börjar i januari. Det krävs tillstånd från både kommunen och polisen. Vi börjar planeringen runt vägskyltar och

parkeringar samt planeringsarbetet kring var knallarna ska stå. För knallarna är det oftast viktigt att stå på samma plats år efter år och eftersom vi lovat det så ser vi till att det efterlevs.

Vad kan besökarna förvänta sig?

- En traditionsenlig marknad, med ett stort utbud av kläder, mat, hantverk, smycken och husgeråd. Det kommer besökare från när och fjärran, några kommer årligen enbart för att köpa plastpåsar, trots att det finns på varenda butik, det är roligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!