Trosa delar hemtjänsten – 1000 nya timmar på ett år

Trosas hemtjänst delas för att möta den åldrande befolkningen. "Jag ser fram mot att släcka färre bränder ", säger den nuvarande enhetschefen.

Inom Trosas kommunala hemtjänst finns idag runt 90 heltidsanställda som ska delas upp i 3 enheter. "Det sker när rekryteringen av en ny enhetschef är klar under våren", säger Jessica Wolfenstein.

Inom Trosas kommunala hemtjänst finns idag runt 90 heltidsanställda som ska delas upp i 3 enheter. "Det sker när rekryteringen av en ny enhetschef är klar under våren", säger Jessica Wolfenstein.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-12-05 16:22

Trosas invånare blir allt äldre och kommunen annonserar efter en ny enhetschef till hemtjänsten. 

– Vi skapar en ny enhet så att cheferna ska få en drägligare arbetsmiljö. Idag är det för mycket personal och för mycket tid hos brukarna att hantera, säger kommunens vård- och omsorgschef Fredrik Yllman.

Enligt honom har antalet brukartimmar inom hemtjänsten ökat med 20 procent eller 1000 timmar – under det senaste året. 

– Det beror till stor del på att vi har en åldrande befolkning i Trosa. Och de närmaste åren förväntas andelen över 80 år öka med 50 procent, säger han. 

Idag är Trosas hemtjänst uppdelad i två enheter, en i Vagnhärad som även täcker Västerljung och landsbygden. Varifrån även nattpatrullen och demensteamet utgår.   

– För 1,5 år sedan var hela hemtjänsten i samma lokaler. Men det har inte varit hållbart eftersom vi vuxit så otroligt mycket de senaste åren, säger Jessica Wolfenstein som är enhetschef för hemtjänsten i Trosa. Det är ur hennes personalgrupp på Industrigatan den nya enheten ska skapas.  

undefined
Idus Abdul Rauf började på hemtjänsten som vikarie men har nu fått fast anställning och utbildning: "Den senaste tiden har det varit tufft. Vi har fått mer att göra men det känns bra hos kunderna", säger han.

– Vi är redan uppdelade i två arbetslag för kunderna på östra och västra sidan Trosaån. Jag kommer vara chef för den östra sidan medan vi söker en ny chef för den västra, säger hon. 

Enligt Kommunals lokala ordförande Petra Lindqvist är förändringen både positiv och nödvändig. 

– De har fått otroligt många fler brukare inom hemtjänsten. Att vara chef för 50–60 personer i en arbetsgrupp är ohållbart. Enligt Arbetsmiljöverket ligger gränsen vid 30 personer, sedan blir man ingen bra chef, säger hon.

Efter att ha tampats med pandemin är nu rekryteringen den största utmaningen för hemtjänsten i Trosa liksom övriga landet.  

– Det har blivit tuffare att få tag på utbildade undersköterskor och vikarier på somrarna. Vilket gett personalen mindre tid mellan besöken. Samtidigt har kunderna fått sämre kontinuitet eftersom vi behövt pussla ihop scheman över arbetslagen, säger Jessica Wolfenstein. 

undefined
"Efter sommaren skulle jag säga att det blivit mer att göra. Ibland har vi fått flytta fram insatser som duschar och inköp för att hinna", säger Emma Ottosson som pendlar från Gnesta till arbetet på hemtjänsten i Trosa.

När den nya enheten kommer på plats ser hon fram mot att kunna lyfta blicken.

– Jag har jobbat med det här i fem år och vill nu lägga mer tid på att utveckla verksamheten i stället för att släcka bränder. Vi har bland annat startat ett nytt team för "intensiv rehabilitering" – med målet att göra motiverade brukare självständiga på nytt – som kommer ligga under min enhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!