Nu kan Trosaborna fika nyttigt ute i skogen

Under lördagen öppnar Yvonne Larsson upp sin skogsglänta vid Viksnäsviken. Där serverar hon hälsosam lunch och efterrätt. "Det går faktiskt att fika nyttigt".

Yvonne visar upp en av sina hälsosamma drycker i form av blåbärskombucha. Kombucha är sötat te som får jäsa så att det bildas ättiksyra och probiotika som påstås ha hälsosamma effekter. Drycken har framställts i över 2000 år och härstammar från Kina.

Yvonne visar upp en av sina hälsosamma drycker i form av blåbärskombucha. Kombucha är sötat te som får jäsa så att det bildas ättiksyra och probiotika som påstås ha hälsosamma effekter. Drycken har framställts i över 2000 år och härstammar från Kina.

Foto: Matthias Larsson

Trosa2021-06-12 09:15

Vid slutet av en liten grusväg några hundra meter från badplatsen vid Viksnäsviken, mitt i en skogsglänta bland tallar och sten bor Yvonne Larsson. Där driver hon sedan två år tillbaka även det ekologiska fiket Skogs RAW.   

– Vad snabbt du kom fram, jag har ju inte ens hunnit byta om till min fina kaféutstyrsel, säger hon när hon går över trädgården kånkande på trädgårdsmöbler. På lördag öppnar kaféet upp för säsongen och förberedelserna är i full gång.

Hur hittar folk hit egentligen?

– Exakt så reagerade mina vänner också när jag berättade om mina planer att öppna ett kafé här mitt i skogen. De tyckte att jag var smått galen, säger hon och skrattar.  

Men så är Yvonne Larsson ursprungligen från Alingsås, "fikans huvudstad" som hon själv uttrycker det så steget till att öppna upp fiket var för henne ändå inte så stort.

undefined
Yvonne visar upp en av sina hälsosamma drycker i form av blåbärskombucha. Kombucha är sötat te som får jäsa så att det bildas ättiksyra och probiotika som påstås ha hälsosamma effekter. Drycken har framställts i över 2000 år och härstammar från Kina.

– Jag är uppvuxen i en fikakultur och det var där man träffades som ungdom. Vi samlades där på lördagsmorgnarna och pratade och njöt. Så för mig har fikandet alltid varit som en frizon, vilket det fortfarande är, säger hon. 

Och folk hittar faktiskt dit. Mestadels via Facebook och efter tips från andra som varit där. 

– Många går hit från Lagnösidan, via en stig i skogen. En del passar på att gå eller cykla hit och gör det som en utflykt. Det var faktiskt ett par från Umeå som gjorde en avstickare på sin väg mot Öland för att de hade sett det på Facebook, berättar hon. 

Yvonne arbetar även som konsult där hon utbildar företag och chefer inom ledarskap och kommunikation. Men i och med corona har det blivit allt färre kurstillfällen, vilket var en av anledningarna att hon satsade på kaféet.  

– Men mest har jag nog inspirerats av mina barn, som samtliga arbetar med mat och kost på olika sätt.

Inriktningen på skogskaféet är hälsosam kost med ekologiska och närproducerade råvaror. Grundtanken är att det ska gå att njuta av mat och efterrätter som även är nyttiga.

undefined
Yvonne Larsson flyttade till skogsgläntan strax utanför Trosa från Alingsås för sex år sedan. "Det jag föll för var närheten till både hav och skog", säger hon. På lördag är det säsongspremiär för kaféet.

– Jag har specialiserat mig såtillvida att jag tagit bort alla mjölkprodukter, det vita mjölet samt sockret och skapar mina produkter utifrån mer naturliga varor.

Kombinationen av den harmoniska miljön och hennes produkter har gett resultat.

– Förra sommaren gick jag nästan på knäna, det var så mycket besökare att jag nästan inte hann med. Vilket är positivt så klart, men i år ska jag få lite extra hjälp. 

Karta: Skogs RAW
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!