Trosas nya klätterpark är klar och invigs i veckan

På kristi himmelsfärd invigs sju höghöjdsbanor och ett 13 meter "fritt fall" på Friluftsvägen i Trosa: "Det gäller att landa på fötterna", säger ägaren.

Systrarna Jeanette Tilberger Roth och Charlotte Roth slår snart upp portarna till Trosa aktivitetspark.

Systrarna Jeanette Tilberger Roth och Charlotte Roth slår snart upp portarna till Trosa aktivitetspark.

Foto: Isak Dahl

Trosa2023-05-14 07:43

– Det blev mycket bättre än vi vågade hoppas på, säger Jeanette Tilberger Roth som tar emot leveranser av kaffebönor, läsk och glass vid en barack längst ner på Friluftsvägens parkering.  

Där i skogarna bredvid Trosabacken ligger numera Trosa aktivitetspark – en klätterpark med sju höghöjdsbanor, 64 hinder och 8 linbanor, "ziplines", som låter besökarna glida mellan trädtopparna.

På torsdag, kristi himmelsfärdsdag 18 maj är det invigning. Sedan håller parken öppet dagtid alla dagar i veckan. 

– Men innan dess ska vårt "skogskafé" vara klart, säger Jeanette Tilberger Roth som berättar att parkens besökare kommer kunna köpa lättare lunch som korv eller pannkakor vid klätterparkens entré. 

– Där får man också hämta ut sin klättersele och delta i den obligatoriska säkerhetsgenomgången.

undefined
Jeanette Tilberger Roth berättar att det varit positiv feedback från de som besökt parken så långt.

Jeanette Tilberger Roth berättar att parkens banor är indelade i olika svårighetsgrader, från blått till rött. 

– Det är en aktivitet för alla oavsett ålder och fysisk förmåga. Även om man är höjdrädd.  

Arbetet med klätterbanorna påbörjades 6 mars och avslutades 20 april. 

– I söndags kunde vi prova dem tillsammans med våra vänner och familj. Vi har även anlitat våra barn som försökskaniner. Det är skratt och rädsla men mest tycker de att det är jätteroligt. 

undefined
Fyra säsongsjobbare har anställs men inför invigningen arbetar ägarna själva med förberedelserna.

Den svåraste banan, "Världens ände" avslutas med ett 13 meter högt hopp där besökarna får kasta sig rakt ut i luften med hjälp av en bromsande vajer. 

– För att landa på benen måste man luta sig framåt, men det är nästan omöjligt de första gångerna, säger Jeanette Tilberger Roth.

Det är hon som kommer drifta parken tillsammans med systern Charlotte Roth. Efter elva år i Kanada har hon kommit hem till Sverige för att engagera sig på heltid i det nybildade familjeföretaget. 

– Egentligen bjöd jag nog in mig själv. När min syster berättade om idén tyckte jag det lät jättekul och bestämde mig för att åka hem. Då hade jag aldrig provat en sådan här bana, säger Charlotte Roth.

undefined
Klätterparken har ett slutet säkerhetsystem som låter besökare klättra fritt efter en obligatorisk genomgång.

Att driva gemensamt företag har varit en dröm för syskonen sedan länge.

– Vi har alltid pratat om att göra någonting tillsammans. Vi är inte bara systrar utan även bästa vänner, säger Jeanette.

Som passiva delägare i företaget finns även hennes man Alexander Tilberger Roth och systrarnas föräldrar, Roine och Gunilla Roth.

– Från början var det här Alexanders idé. Men det är jag och Charlotte som kommer arbeta med företaget, säger Jeanette Tilberger Roth.

undefined
Under våren flyttade Charlotte Roth hem till Sverige för att driva klätterpark tillsammans med sin syster Jeanette Tilberger Rot.
Karta: Trosa Aktivitetspark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!