170 träd fälls vid Tullgarns slott: "Är väldigt gamla"

170 av totalt 230 träd ska tas ner vid Tullgarns slott. Totalt kommer projektet kosta tio miljoner kronor.

Fr v: Entreprenörerna Kenneth Thunholm och Per Holmberg. Caroline Asklöf projektledare vid Trafikverket, Henrik Larsson landskapsarkitekt och Ove Eriksson miljöspecialist vid Trafikverket.

Fr v: Entreprenörerna Kenneth Thunholm och Per Holmberg. Caroline Asklöf projektledare vid Trafikverket, Henrik Larsson landskapsarkitekt och Ove Eriksson miljöspecialist vid Trafikverket.

Foto: Jessica Edeson

Trosa2021-10-28 20:33

Redan i november kommer träden börja fällas i allén till slottet. Projektet räknas bli ett av de större som genomförts i Södermanland.

– Dels har träden åldern emot sig. De är väldigt gamla, någonstans mellan 100-200 år. Sedan är det väldigt hårt drabbade av askskottsjuka, säger Ove Eriksson, miljöspecialist vid Trafikverket.

Det är en svamp som orsakar askskottsjuka. Svampen angriper askens blad och gör att bladskaften vissnar ner.

– Ibland kan träden skjuta nya skott om de är något yngre, men successivt så torkar askskottsjukan ut träden. Det kan gå väldigt fort. Den här alléns kondition har förändrats radikalt under de senaste åren.

Under de senaste åren har man försökt rädda askarna med flera olika insatser.

– Det här är ett landmärke idag när man kommer körandes längs gamla E4 och vi har under årens lopp tagit ner en del träd och planterat nya emellan. Det har lyckats till viss del. Närmast slottet är det fint, men däremellan tar sig inte nyplanteringarna och i vissa fall har de rasat okontrollerat. Vi kom till en punkt där vi var tvungna att tänka på hela allén.

Beslutet är förankrat med både länsstyrelsen, Statens fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet och hovet.

– Under drygt ett år hade vi diskussioner och möten och det finns en samstämmighet. Vi tillhör den generation som måste ta ett större grepp om den här allén. Vi har även haft arborister som har gjort konditionsbesiktningar av träden. 

När de 170 träden har tagits ner kommer istället parklind att planteras. 

– Det blir en totalrestaurering av allén. Det har också funnits önskemål om att ha en enhetlig allé och ett träslag för en mer pampig infart, därför kommer vi att spara de riktigt stora pampiga ekarna som finns vid allén, men det kommer att bli en väldigt stor förändring i övrigt.

Planen är att ta ner 80 träd i år, 70 träd under 2022 och 20 träd under 2023. Nyplanteringen av parklind kommer att ske i april-maj mellan 2022 och 2024.

Trafikverket kommer också att justera sidoområdena som ligger intill vägen genom att höja planteringbäddarna på vardera sida om vägen. Till det här arbetet räknar man med att 700 kubik jordmassor kommer att behövas.

I dagsläget räknar Trafikverket med att vägen kommer att behöva stängas av vid själva avverkningen.

– Min erfarenhet är att man när man tar ner träden inte vill ha någon trafik i närheten, med tanke på att det kan rasa ner grenar, säger Ove Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!