– Det här är jättebra nyheter för hela regionen och vårt gemensamma vatten.
Det säger Carl-Olof Zetterman, vd på Syvab, angående beskedet från Trosas politiker att man tänker satsa på en överföringsledning till Himmerfjärdsverket istället för ett nytt eget reningsverk. Han har inte gjort någon hemlighet av vad han tycker i frågan, och är glad att Trosa nu valt väg.
– Alla tjänar på det här samarbetet, inte minst nästa generations barn, fortsätter han.
Det återstår dock en hel del förhandlingar innan överföringsledningen kan bli verklighet. Ägarfrågan är kanske den största knuten som ska lösas, då både Trosa och Gnesta har aviserat att man helst vill gå in som delägare i Syvab om en ledning ska byggas. Båda kommunerna vill sitta med vid bordet, snarare än att hamna i en kundrelation till bolaget.
Syvab ägs i dag av kommunerna Södertälje, Stockholm, Botkyrka, Nykvarn och Salem.
– Det finns en möjlighet att bli delägare, men jag vill inte ta ut något i förskott. Det pågår en diskussion i ägargruppen just nu kring hur det skulle kunna gå till, säger Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje och styrelseordförande för Syvab, och fortsätter:
– Ägarna har ganska omfattande avtal mellan sig. Men det är bra att Trosa har hört av sig i god tid.
När Stockholms avloppstunnel från Bromma till Henriksdal är färdig 2026 kommer mycket kapacitet att frigöras på Himmerfjärdsverket. Det är en förutsättning för samarbeten med både Trosa och Gnesta, men det kan finns utrymmen för att ansluta ytterligare orter. Boel Godner vill dock inte gå in på några detaljer:
– Det är ingen hemlighet att vi för en dialog med Gnesta också. När det gäller andra kommuner är det nog bäst om de får tala om det själva, säger kommunalrådet.
Hon ser stora fördelar med samarbeten över kommungränserna, inte minst i infrastrukturfrågor, och Södertälje ingår sedan tidigare i flera liknande sammanhang både norrut och söderut.
Ser du någon risk med att makten hamnar längre bort från medborgaren i sådana här samarbeten?
– Nej, jag ser det inte så. Men man ska inte finnas med i många olika samarbeten för sakens skull, det ska finnas en nytta för medborgarna, miljön eller både och, säger Boel Godner.
Trosas kommunfullmäktige väntas fatta beslut om överföringsledningen den 9 juni. Därefter kan kommunens tjänstemän påbörja projekteringen.