Trosas drygt tolv mil långa kustremsa är kraftigt exploaterad och allmänhetens tillgång till vattenlinjen är emellanåt hårt beskuren. I Hållsvikens inlopp, nära Djupvik, ligger en mindre flytbrygga anlagd sedan ett tag tillbaka. Bryggan anlades utan tillstånd men kommunen gav strandskyddsdispens i efterhand.
Bryggan i Västerljung är ett av fallen i år där länsstyrelsen gett Trosa kommun bakläxa och upphävt beslutet. Kommunens skäl var inte tillräckliga. Området där bryggan ligger har höga naturvärden och är inom riksintresse för naturvård.
De sörmländska kommunerna brister återkommande i strandskyddsärenden vilket lett till en hård arbetsbelastning för länsstyrelsen. I år har de valt att stärka upp sin miljöskyddsenhet. Samtidigt skärper de granskningen av kommunernas strandskyddsbeslut.
Nya siffror visar att myndigheten granskat hälften av besluten Trosas samhällsbyggnadsnämnd klubbat i år, en klar ökning mot tidigare år. Mellan 2011 och 2013 prövades i genomsnitt var tredje dispens, av de drygt 18 dispenser som gavs per år.
– Sett till det relativa antalet ärenden så kanske Trosa har fler prövningar än sina grannkommuner, säger David Aronsson, enhetschef för naturvård och miljöskydd på länsstyrelsen i Sörmland, och fortsätter:
– Men det är en viss skillnad om man är kustkommun, vilket också kan ändra synen på strandskyddet och antalet ärenden.
Aronsson förklarar att i stället för att själva korrigera bristerna så tas ärendena in för överprövning och komplettering. Sedan i våras skickar de även med en checklista till kommunerna för att få in bättre beslut.
– Vi vill få in ärenden som är väl motiverade, vi vill inte behöva pröva ärenden med administrativa brister, säger Aronsson och menar att man slutat "läka" brister i ärenden.
Naturskyddsföreningen Sörmland har länge kritiserat Trosa för att vara allt för frikostiga med strandskyddet. I vintras krävde man att kommunrevisorerna skulle granska nämndens arbete.
Men Claes Hedlund (S), revisorernas ordförande, säger att en granskning av strandskyddet inte är aktuellt.
– Nej, vi gör inget, det finns inte tillräckliga skäl.
I höst ska länsstyrelsen träffa nämndchefer och handläggare för att diskutera strandskyddsfrågorna i länet.