Det är full ruljans i korridorerna på vård- och omsorgskontoret i Trosa. Susanne Karlsson har precis kommit in från ett besök i Vagnhärad och byter några ord med en kollega. Hon började i hemtjänsten för drygt två år sedan.
– Jag trivs jättebra. Men det märks att det har blivit mer att göra. Tiden räcker inte alltid till, säger Susanne Karlsson.
Trenden är tydlig – de äldre i Trosa väljer att bo kvar hemma i allt längre utsträckning. Sedan 2012 har antalet beviljade timmar inom hemtjänsten ökat med drygt 35 procent, eller med i genomsnitt 1 600 timmar per månad.
– Vi letar personal hela tiden, nu anställer vi för fullt. Hittar vi en person som är lämplig anställer vi, även om det innebär överanställning, säger Ely-Ann Lillsebbas, enhetschef för hemtjänsten i Trosa kommun.
Undersköterskan Frida Assarsson har under sina fyra år sett hur allt fler kollegor anställts. Personalkostnaderna för hemtjänsten låg 2014 på strax över 12 miljoner kronor, jämfört med 9 miljoner kronor 2011, tre år tidigare.
– Vi är klart fler i grundbemanningen i dag. Vi är nästan dubbelt så många som vi var för fem år sedan, säger Ely-Ann Lillsebbas.
Både Susanne och Frida är stationerade i Vagnhärad. Ett besök kan variera mellan fem minuter för att leverera medicin, till en bra bit över en timme.
Behoven hos de äldre varierar kraftigt, från rena omvårdnadsbehov till att laga mat och att i vissa fall lägga ved i pannan. Klart är att hemtjänstens uppdrag växer och fler äldre har avancerade vårdbehov. Vissa kräver dygnet runt-vård.
– Vi har fått allt sjukare personer, samtidigt som verksamheten har växt. Ibland får vi hjälpa varandra och pussla, och kanske flytta besök mellan oss, säger Frida Assarsson.
Befolkningsprognosen visar att det bor allt fler äldre i Trosa, fler än vad politikerna tidigare räknat med. Enligt Mia Kihlstrand, chef för äldre- och funktionshinderområdet i Trosa kommun, beror ökningen inom hemtjänsten inte främst på inflyttningen av äldre Trosabor.
– Den stora ökningen är från redan befintliga kunder. Många vill bo kvar hemma, det är en trygghetskänsla att hellre bo hemma än på boende, säger Kihlstrand.