Anklagelserna i den anmälan som den anställde inom hemtjänsten i Trosa kommun har gjort till IVO är allvarliga. Hen säger sig ha sett ångestdämpande narkotikaklassad medicin till en specifik patient i den anställdes klädskåp. Samtidigt ska den anställde ha "dokumenterat bort" medicinen genom att i journalen ange att en anhörig gett patienten medicinen.
"Detta är stöld av narkotiska preparat" skriver anmälaren till IVO och hävdar att hen har sett att samma person haft minst fyra andra patienters mediciner i sitt klädskåp. Detta är klarlagt eftersom medicinerna legat i så kallade apodospåsar, färdigpaketerade doser direkt från apotek, och "vid behovspåsar" som alla varit märkta med patienternas fulla personuppgifter.
Anmälaren påstår sig ha vänt sig till enhetschefen med denna information men fått uppfattningen att "kommunen ser mellan fingrarna".
Detta tillbakavisas av ansvarig enhetschef.
– Jag har fått en avvikelse i verksamheten till mig och vi hanterar den enligt våra rutiner. Det pågår just nu, och sedan ett par veckor tillbaka gör vi en utredning där vi bland annat kontrollerar om personalen följt de rutiner vi har, om patienterna fått de mediciner de ska ha och om inte varför, och om någon farit illa.
Eftersom den här personen ska ha skrivit i journalen att en anhörig gett medicinen måste det vara ganska lätt att kolla upp?
– Om det är så att en anhörig har gett medicin ska det ha skett i dialog med en ansvarig sköterska, så ja, det ska gå att följa bakåt hur det har gått till.
Men ingen polisanmälan är gjord?
– Om det i vår utredning framkommer misstanke om stöld anmäler vi det till polisen och då tar de över utredningen.
Anmälaren kritiserar också brist på dokumentation och utbildning hos somliga kollegor, vilket gör det svårt att utföra jobbet "med bibehållen kvalitet" och skriver:
"Informationen kommer inte fram och vårdtagaren är oförmögen att kunna redogöra för situationen! Många gånger blir det efterhandskonstruktioner för att kompensera för sina misstag."
Anmälaren skriver att hen har pratat med sin chef om problemen som bland annat uppstår vid överlämning från dag- till nattpersonal där viktigt information försvinner för att den inte journalförts.
– Dokumentation är något vi jobbar med hela tiden. Det är en levande fråga som vi ständigt behöver hålla koll på. Men vi kan alltid utvecklas och bli bättre.