Orosanmälningar till socialtjänsten ökar varje maj och i september – alltså strax innan skolavslutning och vid terminsstart efter sommarlov. Det säger Lisbeth Lampinen, socialchef i Trosa kommun.
Hon tror att ökningarna beror på att fler är mer benägna att anmäla. Varför orosanmälningar görs precis innan sommarlov och strax efter terminsstart kan vara att barnet beter sig mer oroligt.
– Det kan också vara så att man ser att barn har gått ner i vikt efter ett lov. Ett tecken på att vårdnadshavare kanske brustit i omsorg, säger hon.
Anmälningarna kan ha olika dignitet, det kan handla om oro i hemmet där en förälder mår dåligt, om missbruk eller att våld förkommer. Varje anmälan tas på allvar och utreds. I vissa fall lämnar socialtjänsten över ärenden till barn och ungdoms psykiatrin och då behöver de inte ingripa, enligt Lisbeth Lampinen. I Trosa ökade anmälningarna från 2021 från 681 anmälningar till 2022 med 823 anmälningar.
– De flesta anmälningar görs av polisen, men det är även privatpersoner och skola som gör dem, säger hon.
Socialtjänsten bedömer vad som ska göras utifrån allvarlighetsgraden i varje fall. Lisbeth Lampinen säger att Trosa försöker sätta barn i nätverkshem så långt det är möjligt. Det betyder att barnen för tillfället bor hos någon i familjens egna nätverk. Hon konstaterar att barnet också mår bäst av det då de känner de vuxna i fråga och att det även är tryggast för föräldrar om det blir så.
Behövs akut stöd är det jourfamiljer som gäller.
Nyss släppte organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, rapporten "Se mig". Den konstaterar att orosanmälningarna kring de yngsta barnen också blivit fler. En nationell kartläggning visar att anmälningarna ökade med 27 procent mellan åren 2018 och 2021 och att andelen som rör barn under sju år har blivit större. År 2021 gjordes 422 000 anmälningar om oro för barn. De berörde motsvarande nästan tio procent av barnen i Sverige.
Bris har sett en ökning av samtal till dem under en lång tid. Under loven finns inte lika många vuxna runt barnen och de tillbringar mer tid i hemmet, vilket gör att utsattheten för misshandel i hemmet ökar under sommarlovet.
– Samtalen som kommer till oss handlar om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld hemma, säger Malin Berggren Griffiths, kurator på Bris.