– Det är helt fantastiskt, när jag flyttade hit förra sommaren hade jag några kompisar från Stockholm med mig till äppelcaféet. De tyckte det var som värsta Söderstället. Jag tittar nog förbi vid invigningen, säger Camilia Carlund, som bor i ett av husen på Emils backe utanför Trosa på vägen mot Västerljung.
Det var där entreprenören Erik Hedenstedt byggde det första huset på höga pålar för 14 år sedan. Ett projekt som idag har vuxit till ett helt bostadsområde. Men under pandemin fick Erik tid till ett nytt äventyr.
– Vi bestämde oss då för att starta vårt trädgårdsfik, Café tarte tartin. Jag vill att området ska leva och då behövs en samlingspunkt där människor kan träffas. Eftersom jag och min fru gillar Frankrike och har varit mycket i Provence fokuserade vi på franska äppelpajer och liknade bakverk.
Till köket användes en cirkusvagn, inredd med ett kök, som spelade fransk musik från 1960-talet och bakåt. Eftersom Eriks familj startade Bomans hotell i Trosa (grundades av hans gammelmormor och drivs vidare av hans syster) var branschen bekant samtidigt som han var nybörjare.
– Min syster stod faktiskt en dag i cirkusvagnen och vi fick tips och råd från henne och hotellchefen.
Café tarte tartins 40 sittplatser var välbesökta och har dubblats inför kommande säsong. Då området även får förstärkning av Crêperie Marie som Jesper Stenberg på Mörkö driver tillsammans med sambon Marie Petersson.
Verksamheterna har en liknande historia.
– Vi drog i gång precis i början av pandemin och anpassade konceptet därefter, så att vi bara serverade utomhus, säger Jesper Stenberg som just nu har fullt upp med förberedelser och planering inför premiären på Valborg.
– Vi använder inkörd personal från Mörkö, men råvaror och utrustning behöver vara på plats, säger Jesper som jobbade som IT-chef på ett större företag innan pandemin.
– Jag har en kockutbildning i grunden och kände att jag ville tillbaka till att jobba med det jag verkligen brinner för, mat och människor.
Förra året sökte sig många människor till Mörkö för att smaka crêpes lagade efter samma modell som ursprungsorten i franska Bretagne och idag har Crêperie Marie runt 14 anställda under högsäsong.
– Från den nya matvagnen i Trosa serverar vi ett urval av galetter och förrätter. Ordet crêpes, syftar på efterrätter som vår samarbetspartner Café tarte tartin står för, säger han.