Ännu oklart om avvisande skylt på Öbolandet

"Endast för boende i Öbolandets samfällighet" kungör sedan länge en skylt i närheten av Trosa havsbad. Vem som helst får dock använda badplatsen i slutet av stigen – och om skylten är laglig är oklart.

TROSA2016-08-15 10:00

– Jag har retat mig på den här skylten väldigt, väldigt länge. Men min hustru och jag brukar inte bry oss om den, vi går ner ändå, säger en Trosabo som vill vara anonym.

Skylten som synbarligen avvisar dem som inte hör till samfällighetsföreningen sitter i början av en stig på södra Öbolandet. I slutet av den finns en fin badbrygga. Bryggan är det mycket riktigt samfälligheten som står bakom, och den är anlagd på samfällighetens mark.

Men att sätta upp skyltar som begränsar allemansrätten är ändå inte tillåtet såvida kommunen inte har gett sitt tillstånd. Här är Naturvårdsverket mycket tydligt i sina direktiv, och ett liknande fall i Laxne ledde häromveckan till att flera skyltar plockades ner.

Samfällighetsföreningens ordförande Roland Alvinger kan på en direkt fråga inte svara på om det finns ett kommunalt tillstånd eller ej.

– Jag tror att det står något om att det är privat tomtmark, vilket det är. Allemansrätt och allt sådant gäller naturligtvis, men vi påpekar att det är en privat brygga och det har med försäkringar att göra, att den är säker och så vidare, säger han.

Men som jag förstår det måste det ändå finnas någon form av tillstånd i botten för att man ska få sätta upp en sådan här skylt?

– Nej, där tror jag inte att du har riktig information. Vad syftar du på då?

Att det kan tolkas som en begränsning av allemansrätten?

– Fast det är det inte, det är snarast en försäkringsfråga. Det är vår privata brygga som vi har ansvar för, där vi har försäkring gentemot tredje man. Just den här bryggan har faktiskt varit aktuell under våren, hela underredet har renoverats så att den nu är säker igen. Att sätta upp en skylt som talar om att det är en privat brygga, den rätten tror jag att vi har.

Men man har ändå rätt att gå dit?

– Jajamän, det har man överallt.

Den anonyma Trosabon är inte nöjd. Ordet "endast" kan knappast tolkas som annat än ett avvisande, menar han. Också Naturvårdsverket har uttalat sig i den riktningen tidigare.

Det är inte första gången som SN skriver om skylten, och det är heller inte första gången som Trosa kommun får påstötningar om den. För Christoffer Eriksson, gatu- och parkingenjör sedan förra hösten, är ärendet dock nytt.

– Jag har inte hunnit ta tag i det än, utan måste kolla på det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!