Notan ska betalas av VA-kollektivet, det vill säga alla som är anslutna till det kommunala nätet för vatten och avlopp. Eftersom den är så hög blir det en lång avskrivning vilket i sin tur innebär att det kommer att belasta både dagens och framtida VA-kollektiv.
Upphandlingen vanns av företaget Nyab Sverige AB. Vis av tidigare (dåliga) erfarenheter av byggföretag som går i konkurs har kommunen ställt höga krav på bland annat omsättning, hur länge företaget funnits, och att det faktiskt har den kompetens som krävs för att bygga ledningen från Vagnhärad till Pilkrog.
– Det här är ett företag som omsätter närmare en miljard och som inte ska stå och falla med ett projekt, så det känns jättebra. En stor aktör med gott om erfarenhet, säger John Carlsson (C), ordförande i teknik- och servicenämnden.
Tack vare att upphandlingen inte överklagats ligger kommunen nu väl i fas med tidplanen. Första spadtaget ska tas under mars april. Ett och ett halvt år beräknas ledningen ta att bygga.
Men anbudet på 132 473 000 kronor är inte hugget i sten. Prislappen kan i slutänden bli både lägre och högre, beroende på kostnader som tillkommer under resans gång.
– Nu har man bara utgått från en schablon kring till exempel hur mycket berg man tror behöver sprängas bort, eller massor att forsla undan. I verkligheten kan det variera åt både håll. Vi brukar ta höjd för en kostnadsökning på mellan 10-20 procent, beroende på projekt.
Alltså ytterligare mellan 13 och 26 miljoner kronor. En mycket stor investering, men John Carlsson lugnar:
– Det finns inga planerade höjningar för kollektivet som helhet på grund av detta.
Det blir fler kostnader.
– Idag pumpas allt ner till reningsverket i Trosa, när ledningen är klar vill vi att det pumpas till Vagnhärad. Det innebär att vi måste vända flödena. Dessutom måste vi fundera på vad vi ska använda våtmarkerna i Trosa och Vagnhärad till.
En tanke är att de kan användas som utjämningsmagasin vid mycket nederbörd. En annan att de ska kunna fungera som buffert som Himmerfjärdsledningen "går full".
– Sen behöver vi riva det befintliga reningsverket i Trosa och återställa marken. Men det gör vi inte förrän vi kört parallellt ett par år med Himmerfjärdsverket. Då är vi framme vid år 2030, det är bara fem år bort, påminner han.
Det slutgiltiga avtalet mellan Himmerfjärdsverket, Syvab och Södertälje är inte klart.
– Det ska vi landa i år.
Från 1 januari 2027 är planen att Trosa kommun ska ansluta sig till Himmerfjärdsverket.