Arman enda kvinnliga partitoppen

Sju av åtta gruppledare i Trosas beslutande församling är män. Det är ett symptom på något större snarare än ett problem i sig menar den enda kvinnan Maria Arman (MP).

Miljöpartiet är det enda parti i Trosa som har en kvinna som gruppledare. Maria Arman (MP) tycker att det visar att vi har en del kvar att jobba med på jämställdhetsfronten.

Miljöpartiet är det enda parti i Trosa som har en kvinna som gruppledare. Maria Arman (MP) tycker att det visar att vi har en del kvar att jobba med på jämställdhetsfronten.

Foto: Yvonne Perkins

Trosa2021-03-07 19:24

– Tidigare hade vi en helt kvinnlig opposition med kvinnliga gruppledare i S, V och MP, det var trevligt. Det är klart att det känns lite ensamt nu, säger Maria Arman.

Sedan senaste valet är hon ensam kvinna bland de åtta partiernas gruppledare i Trosas kommunfullmäktige. Totalt är 21 av 35 ledamöter, eller 60 procent, män.

I kommunstyrelsen är fördelningen än mer ojämn, åtta av elva ledamöter är män.

Även bland kommunens tjänstemän råder manlig dominans. Kommunchefen är likt nästan alla sörmländska kommunchefer en man. De tre tyngsta förvaltningarna styrs av manlig skolchef, socialchef och samhällsbyggnadschef.

– Det är ett tecken på hur långt vi har kvar. Man får in kvinnor i styrelserum och andra sammanhang, men på de högsta positionerna sitter det ändå alltid män, menar Maria Arman, och fortsätter:

– Det är ju inte så att jag mår dåligt av att debattera med män. Vi har respekt för varandra och det fungerar bra. Men man saknar de kvinnliga kollegorna.

Fullmäktiges ordförande Ann Larsson (M) håller med om att det vore bra med fler kvinnor på höga poster i den lokala politiken.

– Kommunfullmäktige ska spegla folket och det är bra om det är en mix av både ålder, kön och bakgrund. Det är bra om vi har som målsättning att nå dit, säger hon.

Ann Larsson tror att könsfördelningen kan påverka hur snacket går under fullmäktiges debatter och sammanträden. Samtidigt är hon noga med att påpeka att hon tycker att ledamöter ska väljas efter kompetens, och inte kvoteras in efter kön.

– Jag hade gärna sett fler kvinnor på gruppledarposterna, det är bra för debatten. Man har ju alltid lite olika vinklar och fokus på olika frågor.

Ett parti i Trosas kommunfullmäktige sticker ut: Sverigedemokraterna har inga kvinnliga ledamöter. Gruppledaren Bertil Malmberg tog ett steg tillbaka för ett år sedan, och en kvinna valdes som ordförande för den lokala partiföreningen. Men hon lämnade efter bara några månader eftersom det blev svårt att få ihop livspusslet, och Malmberg fick komma tillbaka till ledarrollen.

– Jag har varit med i partiet sedan 2006 och vi har alltid kämpat med att få in fler tjejer. Det är något vi jobbar aktivt med.

Varför har ni svårt att locka kvinnor?

– Det beror på en snedvriden rapportering i medierna, som har klistrar invektiv på SD i alla år. Det har påverkat kvinnor mer än män, säger Bertil Malmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!