"Politikerna kanske har legat lite sömnlösa"

När Trosa kommun nekade Åsa Rickardssons son Liam, som har Downs syndrom, skolskjuts tappade hon det. Åsa skrev ett glödande inlägg på Facebook – och Trosaborna delade hennes raseri. Mindre än 36 timmar senare hade Trosa kommun ändrat sitt beslut. "Jag hann inte ens överklaga."

Liam Rickardsson Liu får skolskjuts men först efter att hans mamma Åsa skrivit ett rasande inlägg på Facebook som fått stor spridning. "Det ska inte vara så. Kommunen ska inte spara på de som behöver mest hjälp", säger hon.

Liam Rickardsson Liu får skolskjuts men först efter att hans mamma Åsa skrivit ett rasande inlägg på Facebook som fått stor spridning. "Det ska inte vara så. Kommunen ska inte spara på de som behöver mest hjälp", säger hon.

Foto: Privat

Trosa2024-08-16 13:45

Nyheten i korthet

  • Trosa kommun nekade först skolskjuts till Åsa Rickardssons son Liam, som har Downs syndrom, vilket ledde till att Åsa skrev ett upprört inlägg på Facebook.
  • Inlägget spreds snabbt och mindre än 36 timmar senare ändrade kommunen sitt beslut och gav Liam rätt till skolskjuts.
  • Kommunens ordförande förnekar att beslutet ändrades på grund av inlägget på sociala medier, men Åsa hoppas att händelsen kan ge kraft till andra som kämpar för sina rättigheter.

– Jag hade brunnit av när jag skrev inlägget, erkänner hon.

Trosa kommun hade skickat beslut om att Liam inte hade rätt till en egen plats i skolskjutstaxin, han skulle få en så kallad tom plats. Det innebar i praktiken att han skulle få skolskjuts alla dagar i veckan - utom hem på tisdagar. Då fanns ingen plats för honom i taxin. Kommunens motivering är enligt hans mamma att han ska gå gymnasiet på en friskola.

– Men när han gått på en friskola en kilometer därifrån har det gått bra att få skolskjuts så detta måste vara ett subjektivt beslut.

LSS-lagen säger att stöd och service ska anpassas efter individen.

undefined
"Därför blir jag fullkomligt galen när beslut tas över huvudet på oss. Över huvudet på Liam. Beslut som tar ifrån honom hans rätt att bestämma över sitt eget liv" skriver Åsa Rickardsson bland annat i sitt inlägg.

"Det är för jävla sorgligt att makthavare ger sig på barn som aldrig någonsin kommer ha en chans att leva på samma villkor som de flesta andra. Inte ens när de bli vuxna. Det är som att ta ifrån dem sin egna röst. Som att sparka på den som faktiskt redan ligger. Det är fullkomligt jävla vansinnigt!!! Det gör mig galen!!!", skrev Åsa och bad alla att hjälpa till så att hennes inlägg skulle flyga.

Trosaborna slöt upp bakom Åsa. Inlägget har i skrivande stund delats nästan 400 gånger och många delar hennes upprördhet.

– Jag är glad att folk faktiskt hör mig och att det finns så otroligt mycket kärlek. Det värsta är att jag har fått så många personliga meddelanden från andra som har drabbats så mycket värre än vi har. Det behöver komma ut hur jävligt de som har barn med särskilda behov kan ha det. Det ska inte vara så. Det ska bara fungera.

Och klockan 06.56 på fredagmorgonen skickade kommunens handläggare ut ett nytt beslut till Liams föräldrar.

undefined
Michael Swedberg (M), humanistiska nämndens ordförande, känner inte till att det skulle finnas fler drabbade. "Jag kan inte sitta och lova att alla kan få stöd, det måste prövas individuellt."

– Politikerna har kanske legat lite sömnlösa. Men det är fantastiskt att man kan påverka! Jag hann inte ens överklaga. Om det sen handlar om demokrati eller damage control .. men jag hoppas det här ska ge lite kraft till alla andra som kämpar. 

Humanistiska nämndens ordförande Michael Swedberg (M) är glad att beslutet ändrats.

– När det handlar om skjuts till kommunala skolor som vi har avtal med löser det sig normalt enkelt. Nu hade de sökt en friskola och då blev det lite tvivel som krävde en extra handpåläggning.

Så beslutet ändrades inte för att det kom ut i sociala medier?

– Nej, vi jobbar inte genom Facebook, vi vill ha en dialog direkt med familjerna som berörs, så det är inte att rekommendera.

Det här är LSS

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Du som har en funktionsnedsättning har rätt att ansöka om stöd för att kunna leva ett så bra och självständigt liv som möjligt. Det är syftet med lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

I rätten till ett gott och självständigt liv ingår till exempel att du ska ha möjlighet att arbeta, studera eller ha någon annan meningsfull sysselsättning. Du ska också kunna vara med i samhällslivet. Du ska till exempel kunna ta del av utbudet av kultur och fritidsaktiviteter på samma villkor som andra.

Det är framför allt kommunen som har ansvar för att LSS följs. Kommunen ska utreda dina behov och erbjuda det stöd och den service du behöver.

Du ska få vara delaktig i hur stödet utformas och när det genomförs.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!