Jonas Ivervall, styrelseordförande Trosa Fibernät, säger att beskedet om att Åshornsprojektet inte får pengar var väntat.
– Ja, eftersom urvalskriterierna förändrats längs vägen hade vi räknat ut att det lutade åt det. Vi har haft en kontinuerlig dialog med Åshorn också, så de har varit medvetna om att risken fanns, säger han.
Länsstyrelsen i Södermanlands län har 113 statliga miljoner att fördela till bredbandsprojekt på landsbygden under åren 2014-2020. 71 av dem finns tillgängliga nu, medan resten pytsas ut i ett senare skede.
Enligt Maria Widemo, funktionschef på Länsstyrelsen, är det inte omöjligt att Åshorn kan beviljas bidrag i nästa omgång.
– Vi ger dem inte avslag, utan låter deras ansökan ligga kvar i systemet, säger hon.
Trosa fibernät har skickat in ansökningar för ytterligare två landsbygdsprojekt: Sund, som länsstyrelsen nu ska utreda vidare vid sidan av 14 andra projekt, och Lagnö som i likhet med Åshorn inte får ta del av de 71 miljonerna från Jordbruksverket.
Dit har dock fibern redan dragits fram.
– Vi hittade en bra finansieringsmodell för Lagnö tack vare att vi hade så många som ville ansluta sig. Vi kunde inte vänta på beskedet, säger Jonas Ivervall.
När det gäller Åshorn ska man nu, i väntan på att resten av bidragspotten ska tillgängliggöras, undersöka vilka alternativa lösningar som kan finnas. Bland annat ska Trosa fibernät göra ett test med trådlös fiberuppkoppling, berättar Jonas Ivervall.
– Vi vill se vilken kapacitet vi kan få, säger han.
Enligt Maria Widemo på länsstyrelsen har ansökningar motsvarande mer än dubbelt så mycket som de 113 miljonerna kommit in. Att Trosaprojekten kan få pengar är med andra ord långtifrån säkert.
Projekten rangordnas utifrån kriterier som antal hushåll, andel permanentboende och hur många som anmält intresse för att ansluta sig till fibernätet om och när det blir möjligt.