Kommunen testade vattnet två gånger, först fredag–lördag, sen tisdag–onsdag under påsklovet.
Nästan all narkotikaanvändning var högre under lovet än helgen före. Bara användningen av det smärtstillande medlet Tramadol sjönk, och i Trosa även halten av cannabis och narkosmedlet ketamin.
Den enda drog, av de som ingår i testet, som inte återfanns i varken Trosas eller Vagnhärads reningsverk är heroin. Annars hittades spår av främst cannabis, som är kommunens vanligaste drog, men också kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy, Tramadol, ketamin och syntetdrogen kristall.
Det finns intressanta jämförelser att göra mellan resultaten från Vagnhärad och Trosa, även om socialchefen Lisbeth Lampinen understryker att de väljer att se på resultaten som en helhet för kommunen.
Helgen före påsklovet låg Trosa i klar ledning vad gäller cannbisanvändning, men när det blev vardag – och påsklov – tog Vagnhärad med råge över stafettpinnen vad gäller både cannabis, kokain och inte minst amfetamin. Förbrukningen nästan dubblerades jämfört med helgen före. Även om mängden var större i Vagnhärad fördubblades amfetaminbruket även i Trosa.
Om man ser tillbaka på äldre prover så sjönk, enligt Lisbeth Lampinen, all droganvändning efter 2019 men hade sakta börjat stiga uppåt igen senast proverna togs 2021. Utom amfetamin, som mångdubblades med början 2021 och var nästan lika höga i rapporten från i mars i år.
– Vi vet till exempel inte hur mycket förskrivna mediciner med amfetamin påverkar resultaten, säger hon.
Det finns enligt Rise, som genomför analyserna, metoder för att "räkna bort" effekten av amfetaminbaserade mediciner likväl som gästande turister för att få ett rättvisande resultat.
– Det känner vi inte till, säger Lisbeth Lampinen.
Hon säger att rapporten, som kom före sommaren men som SN inte fått ta del av förrän nu, är mycket oroande. Främst för att socialtjänsten inte fått några signaler alls om att knarket ökat.
– Vi är förvånade. Vi har till exempel bara en handfull personer som går på behandling.
Bengt-Eric Sandström (L), ordförande i kommunens Brottsförebyggande råd, vill se fler insatser riktade mot barn och ungdomar.
– Jag har fått höra att Trosa är en väldigt drogliberal kommun. Vi behöver lära barnen att man blir kocko i huvudet av narkotika.
Däremot är han tveksam till fler tester.
– Det tas ur min lilla budget och är svindyrt. Frågan är vad det ger att göra två per år när man helst ska göra det sex till åtta gånger.