Till en början var det bara RPA bilverkstad AB, en verkstad med däckhotell som på nätet och i sociala medier fick goda omdömen och recensioner från nöjda kunder.
Men så kom Trosaföretagaren, en man i 50-årsåldern – som fick näringsförbud och dömdes till två års fängelse för grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär i slutet av 2023, in i företaget.
Enligt uppgifter till SN styrde han en hel del i verksamheten – utan att ingå i styrelsen och en av de två delägarna lämnade företaget.
Våren 2024 började företaget erbjuda byggtjänster och företagsnamnet fick ett tillägg: "och byggentreprenader byggservice" AB.
Trosaföretagaren är sedan tidigare direkt inblandad i ett 20-tal konkurser, där det i den senaste saknas maskiner, fordon och inventarier för miljonbelopp.
– Räkna fingrarna efter att du har hälsat på honom. Det är inte många som fått betalt av honom. Allt han har tagit i har väl gått åt skogen, säger en källa till SN.
Nyköpings tingsrätt konstaterar att Trosaföretagaren i den senaste konkursen, som han dömts till fängelse för, har varit "hjärnan bakom brottsupplägget". Oredligheten mot borgenärer och bokföringsbrotten har varit "noggrant planlagd och förslagen".
Trots fängelsedom och näringsförbud kunde mannen alltså agera som representant för RPA bilverkstad och byggentreprenader byggservice AB. Den officiella titeln har varit projektledare. I egenskap av det har han exempelvis tagit in jobb och slutit avtal för bolagets räkning.
Bland annat har mannen gjort upp om att bolaget skulle fungera som underentreprenör åt en större byggfirma, Rocmore, som vunnit en upphandling hos Hallstahammars kommun. Men istället för att utföra jobbet har mannen i sin tur lejt underentreprenörer.
En av dem är Niclas Sars, företagare i Nora med ett nystartat bolag inom golvläggning. Han kontaktades av Trosamannen i slutet av juli i fjol. Trosamannen undrade om han var intresserad av att göra ett jobb.
Trots att Niclas Sars var väldigt uppbokad just då tackade han ja.
– Han var grym på att vara trevlig. En underbar människa! Jag har svårt att tro skit om folk och trodde verkligen inte det om honom, suckar Niclas Sars.
Trosamannen skickade över organisationsnummer och faktureringsuppgifter till Niclas Sars, från en mejl i hans och Vagnhäradsföretagets namn. Det var undertecknat bland annat med "projektledare bygg" och "Huvudkontoret".
– Det var jävligt mycket jobb, som vi fått slita för, säger Niclas Sars.
Men redan efter första fakturan började Trosamannen krångla om betalningen.
– Han sa att det blivit anmärkningar som jag var tvungen att åtgärda först. Jag är så ny och godtrogen så jag trodde på det. Nu vet jag att man inte får hålla inne betalningen för en hel faktura på grund av det, utan bara en viss procent. Men jag trodde på honom.
Niclas – mån om sitt nystartade företags anseende – såg till att omgående fixa det som fått anmärkningar, men fick då ett mejl från Trosamannen där han bestred båda hans fakturor på totalt 460 000 kronor.
– Det gjorde han bara för att köpa sig tid.
Nicklas Sars vet att Vagnhäradsföretaget fått betalt av huvudentreprenören. Han skickade till sist fakturorna till Kronofogden och har pratat med Ekobrottsmyndigheten.
– Jag fattar ju att jag aldrig kommer att få mina pengar för nu har de gått i konkurs, men det här är ju bedrägeri.
270 000 kronor av Niclas Sars fakturor avser hans leverantörsskulder för material han använt i sitt arbete.
– De måste jag betala ändå. Lön för arbetstimmarna jag har lagt ner kan jag glömma.
Han är besviken.
– Det finns inte några garantier i det här jobbet, och han har agerat på ett väldigt smart sätt. Men det är en tuff bransch, träffar han på fel folk då ryker en sådan som han.
Patrik Wågensand, vd för Rocmore, som fick jobbet för Hallstahammars kommun, poängterar att de gjort rätt för sig och att de har system som ska göra att de bara anlitar seriösa underentreprenörer.
Men redan när RPA bilverkstad och byggentreprenader byggservice AB anlitades av Rocmore i somras var företaget på obestånd.
– Det är inte alltid allting syns och det kan ta tid innan det kommer in i systemet. Men så fort det "pingar" bryter vi samarbetet. Vi ska inte ha något mer med det här företaget att göra.
På sociala medier figurerar den här mannen så sent som i oktober iklädd en väst med er logga på.
– Fy. Ja, det är ju inte den reklam man vill ha. Den har han inte fått av oss.