Flera olika scenarion har diskuterats men till sist landade Trosa kommun i att det bästa är att utforma ett samarbetsavtal med grannkommunerna grundat på hur ofta deras kommuninvånare använder Trosas återvinningscentral.
– Vi håller på att ta fram ett sådant avtal och de underhandskontakter jag har haft med Södertälje, Gnesta och Nyköping har varit positiva, alla är med på båten, säger Trosa kommuns tekniska chef Ulf Hagstedt.
Avtalets ersättningsnivåer utgår ifrån användningen av Korslöt under 2023.
– Jag vill inte föregå det här avtalet, eftersom förslaget ska visas upp för politiken i kommunerna och de bör få förstatjing, men det är inget sjusiffrigt belopp totalt sett, så mycket kan jag säga.
2023 beräknades varje besök kosta kommunen 145 kronor.
– Om man tar det gånger antal besökare från respektive kommun så har man en summa, säger Ulf Hagstedt.
Trosa kommun planerar sedan en tid tillbaka för att stänga den gamla soptippen på Korslöt som inte används längre.
– Men där har vi bestämt oss att vänta lite, kanske till 2026, eftersom arbetet med Ostlänken kan generera jordmassor som vi kan nyttja till detta med minimala transportkostnader, säger Ulf Hagstedt.
För att täcka tippen läggs först skyddsdukar över, sen fyller man på med jordmassor och sist planteras gräs, förklarar han.
– Sen måste ytan klippas för det får absolut inte växa träd eller sly där, som gör hål på skyddsduken. Vi provtar också vattnet som rinner ut och hittills har det inte varit några utsläpp som varit några problem.