Den mätning som SKL genomfört i landets kommuner basera sig på hur väl de svenska kommunerna jobbar mot FN:s Agenda 2030 även kallat de globala målen. I det här arbetet finns 17 mål 169 delmål representerade.
Målen är till exempel att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen.
- Målarbetet anpassas såklart beroende på den specifika situationer länder och kommuner befinner sig i, säger Elin Van Dooren.
I Trosa kommun jobbar Elin Vandooren riktat mot de mål som är kopplade till miljö, hållbar konsumtion (mål 12), bekämpa klimatförändringar (mål 13), hav och marina resurser (mål 14) samt ekosystem och biologiskt mångfald (mål 15.)
Kommunen arbetar bla med att ställa om till fossilfri fordonsflotta genom att investera i en egen HVO-tank (HVO100 är ett förnybart bränsle som kan ersätta diesel) vilket skulle falla under mål 13. När det kommer till att förbättra förutsättningen för haven och marina resurser driver Trosa kommun ett forskningsarbete där syfte är att undersöka om odling av musslor kan hjälpa till att minska näringsämnena i Östersjön.
Det här forskningsprojektet beskriver hon som en mix mellan mål 14 och mål 15 ekosystem och biologiskt mångfald.
- När man gör projekt blir det lätt att de faller in under fler målområden, säger Elin van Dooren.
Trosa kommun har tillsammans med Nyköpings kommun även anordnat ett större projekt där ett antal personer i de båda kommunerna arbetat för att testpersonerna ska få ned mängden avfall som de skapar. Dels har projektet har arbetat med ge privatpersoner mer information om hur mycket avfall de genererar medan det större syftet har varit hur man individ kan minska sin egen konsumtion och därigenom få till en mer hållbar konsumtion. Resultatet var en minskning med hela 57 procent.
- Det här är något som vi hoppas kunna fortsätta med men det är fortfarande i planeringsfasen. Vi hoppas att fler kommuner vill hoppa på tåget, säger Elin van Dooren.