Befolkningsökning i Trosa och Gnesta

Totalt ökade befolkningen i sex av länets nio kommuner under 2019. Trosa är den kommun i Sörmland där befolkningen ökade mest och även i Gnesta ser man en ökning.

"Jag har bott här i 33 år och trivs bra. Här finns det bra skolor, det är en liten stad och det är nära till Stockholm", säger Trosabon Ann Bubere.

"Jag har bott här i 33 år och trivs bra. Här finns det bra skolor, det är en liten stad och det är nära till Stockholm", säger Trosabon Ann Bubere.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2020-08-31 21:00

I statistik från det första halvåret 2020 kan man se att det totalt bor 298 699 personer i Sörmlands län. Totalt sett är det en ökning med 1 159 personer i jämförelse med förra året. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. 

Till Trosa flyttade över 400 personer förra året och den totala ökningen landar på 3,3 procent. 

– Det är en kombination av många saker. Det är en attraktiv kommun att bo i med en expanderande arbetsmarknad som är en del av Stockholmsregionen. Men sedan är det också tillgången till naturområden och närheten till havet. Det blir en livskvalité som blir attraktiv för många, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef i Trosa kommun.

Och tillväxten har landat på drygt tre procent flera år i rad. 

– Vi har vuxit mer under de senaste åren och nästa år ser det ut att bli ett lite lägre tillväxtår. Om vi backar längre bak i tiden, så har Trosa varit en tillväxtkommun sedan 1950-talet. 

Men till nästa år kan tillväxten komma att minska.

– Nyproduktionen är en viktig del av tillväxten och antalet bostäder räknar med att bli ungefär hälften 2021, i jämförelse med 2019 och 2020 och det kommer synas i siffrorna. Men efter fem-sex år med samma tillväxt behöver man också andhämtning för att vi ska kunna hänga med på alla plan, säger Mats Gustafsson. 

Till Gnesta flyttade 128 personer förra året och två målgrupper sticker ut i statistiken.

– Det var framför allt 55-65-åringar och barnfamiljer. Det har exempelvis att göra med vilka bostadsprojekt vi sammanställer, säger Alina Ruda, samhällsplanerare i Gnesta kommun.

Goda pendlingsmöjligheter ses också som en av orsakerna till att fler söker sig till kommunen.

– Man kan bo i Gnesta och ändå ha tillgång till hela Stockholm som arbetsmarknadsregion. Man är i Stockholm på 40 minuter med regionaltåget och på drygt en timme med pendeltåget. Det ger goda förutsättningar för en bra arbetsmarknad. Sedan är det en mindre ort, småskalig och gemytlig med närhet till natur som vi ser lockar många.

Mellan 2012 och 2013 minskade inflyttningen något men sedan 2013 har man återigen sett en ökning.

– Sedan dess har det ökat varje år och vi ser framför allt är personer som flyttar hit från Södertälje och Stockholm men också från hela Stockholmsregionen, säger Alina Ruda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!