Bilder från Östersjöns botten öppnade barnens ögon

Östersjöns situation har varit en röd tråd för Kyrkskolans mellanstadieelever som arbetat med frågan under våren och nu skapat en utställning om sina insikter.

"Jag visste inte att torsken var så himla utrotningshotad", säger Nisse Turfjäll som ser fram emot utflykten till Stendörren Naturum.

"Jag visste inte att torsken var så himla utrotningshotad", säger Nisse Turfjäll som ser fram emot utflykten till Stendörren Naturum.

Foto: Isak Dahl/Jonas Edlund

Trosa2022-05-29 07:10

– Jag kanske tänker mer på att plocka upp skräp från stranden, det brydde man sig inte lika mycket om innan.  Om en stor fisk äter upp en liten som fått skräp i sig går det vidare till den. Om en fågel sedan äter upp den stora fisken får den också skräp i sig, säger Nisse Turfjäll som går i sexan på Kyrkskolan och är en av de 173 barn som skapat affischerna om Östersjön som nu ställs ut på Biblioteket i Trosa. 

Jan Somp från Trosa Rotaryklubb berättar att utställningen ingår i föreningens projekt "Rädda Östersjön”. 

– I samarbete med Länsstyrelsen och Trosa kommun har vi verkat för att skapa engagemang och ökad kunskap om Östersjöfrågan. Vi gjorde därför en inbjudan till alla klasser i Trosa kommun som erbjudits hjälp att lyfta ämnet under våren, säger han. 

Kyrkskolan i Västerljung var en av dem som nappade på förslaget. 

– Vi tyckte det var ett spännande sätt att få in verkligheten i vår undervisning, säger Cecilia West, NO- och tekniklärare för Kyrkskolans mellanstadieelever. 

undefined
Cecilia West är NO- och tekniklärare för Kyrkskolans mellanstadieelever som arbetat med östersjöfrågan som ett sätt konkretisera undervisningen under våren.

Under vårterminen har hennes lektioner ägnat extra mycket fokus åt Östersjöns geografi och näringskedjor.  

– Vi har gått igenom varför ekosystemet har rubbats och vilka lösningar som finns. Vi har även utfört egna laborationer, bland annat kring vattnets PH-värdet. 

Barnen har även deltagit i gästföreläsningar från Länsstyrelsen. 

– Det var mest spännande att titta på dykvideos där man såg att det fanns olika sorters landskap på havets botten. På vissa ställen gömmer sig fiskarna i ålgräs, på andra platser är det blåmusslor överallt, säger Nisse Turfjäll.

Tillsammans med ett par klasskamrater valde han att fokusera på den utrotningshotade torsken när temat skulle gestaltas under bildlektionerna. 

– När vi fick välja ämnen själv tyckte vi att torsken verkade mest spännande, jag visste inte att den var så himla utrotningshotad, säger han. 

Olga Brox gjorde i stället en plansch om överfiske. 

 – Vi kom på en bra idé och gjorde en plansch med mörkblå bakgrund mot en fiskebåt med stort fisknät och med en industristad som läckte ut gifter i vattnet, säger hon.

Som belöning väntar snart en heldag på Naturum Stendörren. Jan Somp berättar att intresset varit så stort att det blir fyra utflykter för att alla som vill ska kunna komma. 

– Vi ska åka dit med klassen och titta på en utställning och håva i vattnet efter fiskar och andra djur, säger Olga Brox. 

undefined
Elever har efter föreläsningar och exkursioner skapat affischer som utifrån sina egna tankar om situationen kring Östersjön.
undefined
Blåstång vid Kråmö i Södermanlads skärgård finns bland bilderna som barnen fått se.
undefined
Protester.
undefined
En ålgräsäng vid Enskär i Södermanlands skärgård var en av bilderna som inspirerade eleverna i Kyrkskolan under våren.
undefined
"Det är till Stendörren vi kommer att ta våra skolelever som belöning i Skolprojektet", säger Jan Somp från Trosa Rotaryklubb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!