Två bilförare dömda för jaktbrott – ringde inte polisen

Inom loppet av en vecka har Nyköpings tingsrätt dömt två bilförare som kört på vilt, utan att omedelbart kontakta polisen. Dyra misstag, skulle det visa sig.

Ring alltid 112 om du krockar med ett vilt, annars kan det gå för dig som för de två bilförare som den senaste veckan dömts för jaktbrott för att de inte ringde polisen direkt.

Ring alltid 112 om du krockar med ett vilt, annars kan det gå för dig som för de två bilförare som den senaste veckan dömts för jaktbrott för att de inte ringde polisen direkt.

Foto: Pär Bäckström/Ellinor Harrysson

Trosa2023-10-25 06:43

I förra veckan dömdes en man sedan han körde på en hjort på länsväg 218 i slutet av maj i år. När han klev ur bilen såg han hjorten ligga till synes död i en dunge intill vägen. Han ringde inte polisen.

Bilen fick en del skador och det var först i kontakten med försäkringsbolaget dagen efter som han blev varse att det krävdes en polisanmälan.

Tingsrätten skriver i sin dom att mannen måste ha insett att det kunde finnas en skyldighet för honom att agera vid en sammanstötning med hjort. Att han då inte så snart som möjligt tog reda på vad som gäller för en bilförare i en sådan situation bedöms som grovt oaktsamt. 

undefined
Hjort tillhör de djurslag som är anmälningspliktiga om du krockat med det. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Syftet med lagstiftningen är att i största möjliga mån undvika att vilt utsätts för onödigt lidande i samband med viltolyckor. Eftersom mannen inte förvissade sig om att dovhjorten faktiskt var död eller ringde polisen anses hans brott inte vara ringa men han får "måttliga penningböter" eftersom han själv anmälde händelsen, 2 000 kronor.

I veckan dömdes en kvinna för samma brott, förseelse mot jaktlagen, till 2 000 kronor i böter. 

Hon körde i juni på ett rådjur på E4 i höjd med Vagnhärad. Hon stannade, vilket en man i en bil bakom henne också gjorde. Enligt kvinnan lyfte han upp rådjuret och slängde in det i skogen. Hon fortsatte till jobbet och det var först när hon kom hem som hon i samtal med sin partner kom fram till att kollisionen nog skulle polisanmälas och hon ringde polisen.

Hon uppger att hon inte kände till skyldigheten att märka ut olycksplatsen och ringa polisen så snart som möjligt. Nyköpings tingsrätt anser att bilföraren måste ha insett att det kunde finnas en skyldighet för henne att agera vid en rådjurskrock och dömer henne för förseelse mot jaktlagen.

undefined
Om viltet försvinner från olycksplatsen ska eftersöksjägare tillkallas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Men tingsrätten konstaterar samtidigt att det inte hade kommit till polisens kännedom om kvinnan inte själv anmält. Straffet bestäms även här till "måttliga penningböter", 2 000 kronor. Ett strängare alternativ hade varit 30 dagsböter.

Skyldigheten att anmäla viltolycka gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Olyckor med ren ska också anmälas trots att ren inte räknas som vilt.

Enligt Nationella viltolycksrådet har det hittills i år inträffat närmare 36 000 olyckor med rådjur i Sverige. Drygt 4 000 älgar har blivit påkörda och ungefär lika många vildsvin har träffats av bilar eller andra motorfordon.

Så säger lagen

Om ett djur av viss art, till exempel hjort, har varit inblandad i en sammanstötning med ett motorfordon, är fordonets förare enligt 40 § första stycket jaktförordningen (1987:905) skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen och underrätta Polismyndigheten, oavsett om djuret skadats eller ej. Den som med uppsåt eller grov oaktsamhet underlåter att fullgöra anmälningsskyldigheten enligt den angivna föreskriften döms till böter. Om gärningen är ringa ska dock inte dömas till ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!