Bite presenterade sig med ellastbil

Tyst rullar den nya eldrivna lastbilen fram på Trosas gator och torg. Under tisdagen var det premiärtur för företaget Bites nya arbetsfordon.

Elisabeth Leva tillsammans med Christer Nilsson under tisdagen när de delade ut flygblad med information om att Bite tar över efter Trotab.

Elisabeth Leva tillsammans med Christer Nilsson under tisdagen när de delade ut flygblad med information om att Bite tar över efter Trotab.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2020-12-17 08:20

– Trosa är en miljökommun och vi kände att vi ville vara en del av det. Det är en av anledningarna till att vi satsat på el. Det känns väldigt kul att vara här, säger Christer Nilsson, arbetsledare på företaget.

Bite Mark och Anläggning Stockholm AB är företaget som kommer att ta hand om Trosas gator och torg. Företaget vann upphandlingen och ersätter därmed Trotab, som tidigare haft ansvar för markarbeten och gator bland annat. Som en del i att man nu ska börja arbeta i Trosa har Bite inlett en miljösatsning. Först ut i den satsningen är de nya eldrivna lastbilarna som ska användas som arbetsfordon. 

– Lastbilarna är helt elektriska och tillverkade för vårt nordiska klimat. Topphastigheten är 30 kilometer i timmen och det räcker gott och väl, säger Elisabeth Leva, projektingenjör på Bite.

Utöver ellastbilar kommer företaget också att köpa in elverktyg, som gräsklippare och grensaxar för att minska sin påverkan på miljön. 

– Elverktyg är lite dyrare i inköp men det blir betydligt bättre när man inte stör när man arbetar. Sedan har du miljöaspekten också, i det långa loppet blir det bättre, säger han

Under tisdagen var Bite på plats och premiärturen för den nya lastbilen var ett faktum. Både Christer och Elisabeth tror att det kommer bli bra med den nya lastbilen, framför allt under sommaren då det är mycket turister i Trosa som man inte vill störa i onödan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!