Blodsugare härjar på skolor i Trosa

Illvilliga blodsugare attackerar barns huvuden på skolor. Under hösten har det varit problem med huvudlöss och vårtor bland skolbarn.

TROSA2016-10-16 07:00

Under hösten har det varit utbrott av huvudlöss på skolor i Trosa. Ulrika Kjellgren är skolsköterska på Elevhälsan i Trosa.

– Vi går ut med information om att man måste luskamma och i övrigt följer vi råden på 1177 Vårdguiden, säger hon.

I en Trosagrupp på Facebook finns en lång tråd om problem som huvudlössen orsakat i höst. "Förra terminen var det lusfritt endast ett par veckor. Årets skolstart... Efter två veckor kom löss-skyltarna upp. Sorgligt att inte alla behandlar sina barn så det kan bli ett mindre problem" skriver en person medan en annan konstaterar att "nu är skiten tydligen även på dagis... blä."

Lejla Culesker arbetar på Apoteksgruppen i Trosa. Här har man också märkt av en ökning av försäljningen av lusmedel i höst.

– Försäljningen går bra just nu. Men under framför allt september strax efter skolstarten var det extra många som kom in och frågade efter lusmedel.

De gråaktiga, brunsvarta huvudlössen kan vara knepiga att upptäcka då de bara är två-tre millimeter långa. För att inte tala om de gulvita äggen, oftast fastklibbade nära hårbotten, som bara är cirka en millimeter stora. Sakkunniga rekommenderar föräldrar att kontrollera barnets hår dagligen för att tidigt upptäcka eventuell smitta.

– För att undvika att löss sprider sig är det även viktigt att hela klassen behandlas samtidigt, säger Lejla Culesker.

Ett annat problem i samband med skolstarten är vårtor.

– Försäljningen av vårtmedel har också gått bra. Vårtor går framför allt på barn och smittar mycket lätt i exempelvis gymnastikhallar och badhus, konstaterar Lejla Culesker.

Vårtutbredningen har inte varit lika omfattande som huvudlössen – men vårtor kan vara desto svårare att bli av med. Familjen Neiberg bor i Västerljung och båda barnen går på Skärlagskolan. Mamma Ida beskriver barnens vårtor som ett riktigt elände att bli av med.

– Det började för cirka ett år sedan med sonen som fick vårtor på fötterna i samband med att vi bytte skola. Sedan fick dottern det på både fötter och händer. De smärtar och är ömma också, plus att någon är svart.

Ofta handlar det om virus som behöver behandlas. Men ibland hjälper inte ens det.

– Försvinner en kommer det bara fler. Jag har köpt alla möjliga dyra medel, bland annat ett för 350 kronor, men det var sämst av alla. Jag har till och med försökt dra ut roten, säger Ida Neiberg.

Huskurer på internet som silvertejp och nagellack ger hon inte mycket för. Familjen går hittills bet.

– Inget hjälper och jag vet inte vad jag ska göra nu. Visst finns det värre saker och sjukdomar än vårtor, men det är faktiskt lite jobbigt. Det känns ju lite skamligt också och det hade definitivt hellre fått vara löss! säger Ida Neiberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om