Bostadsbristen stor i Trosa kommun – katastrof för de unga

– I Trosa struntar man i oss unga, säger Jessica Malm, kock och bostadslös. Kommunstyrelsens vice ordförande beklagar situationen och efterlyser lagändring för att få par i jättevillor att vilja flytta in i en trea och betala en av landets högsta hyror.

TROSA2016-04-03 17:00

Jessica Malm, 24 år, har varit sambo i drygt tre år i Trosa men letar nu med ljus och lykta efter någonstans att bo när kärleken sinat. Paret har betalt 9 000 kronor i månadshyra för en trea på 76 kvadratmeter i en Trobofastighet. Det är svårt att byta lägenheten till två mindre men även att hitta någon ny, konstaterar Jessica.

– Än så länge bor jag kvar eftersom vi är vänner. Men hur länge vi är det vet ingen. Jag vill ju bo kvar i Trosa. Pendling kostar det med, så Stockholm och Södertälje är inget alternativ, säger Jessica som redan flyttat till Trosa från hemorten Lidköping.

Trots efterlysningar genom bekanta och annonserande efter bostad på bland annat Blocket, Facebook, HSB och Trobo så har endast två förslag dykt upp. Det ena gällde ett rum att hyra i två månader, det andra en lägenhet för 8 000 kronor i månaden. Smärtgränsen är satt till 7 000 kronor för Jessica, som till vardags arbetar som kock på Häradsgården i Vagnhärad.

– Jag varken kan eller vill sätta mig i en situation med dyra banklån för att hitta en bostad. Det känns som om politikerna enbart prioriterar barnfamiljer och äldre.

Vice ordförande i kommunstyrelsen, Bengt-Eric Sandström (L), beklagar den bekymmersamma bostadssituationen i kommunen. Han pekar dock på positiva faktorer som nyproduktion, förtätning och byggande på ny mark i "framtidens ort" Vagnhärad.

– Vi jobbar på och följer regelverket. Men det är många grupper som behöver lägenheter. De privata aktörerna borde även ta ett större ansvar för bostadsförsörjningen, tycker Bengt- Eric Sandström.

Bengt-Eric Sandström vill se en lagändring för att få fram fler bostäder. Han får medhåll av allianskamrater i Trosa som exempelvis Arne Karlsson (KD) som efterlyst borttagande av reavinstskatter för att locka fram större flyttrörlighet och därmed lösa upp en del knutar på bostadsmarknaden. Bengt- Eric Sandström håller med:

– Jag bor själv på Hänögatan och längs hela gatan bor par som jag själv och min fru i 260 kvadratmeter stora villor. Många har betalt av sina villalån och har kanske 6 000 kronor i månadskostnader. Varför skulle vi välja att flytta till en mindre trea och betala det dubbla i hyra?

Men hur ska kommunen som har ett ansvar enligt lag, kunna förändra bostadssituationen för de unga?

– Vi håller ständigt på med frågan – både på lång och kort sikt. Men det är ju även så att många unga lämnar Trosa för att resa och plugga. Jag har själv två barn som pluggat och gjort bostadskarriär i Stockholm men som nu flyttat tillbaka till staden, som de aldrig skulle återvända till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om