Trosa kommun har gjort en kvartalsuppföljning med helårsprognos för 2018, som nu behandlats i kommunstyrelsen. Helårsprognosen per mars visar ett plus på 10,7 miljoner kronor och att helårsprognosen landar på 27,3 miljoner kronor, i stället för 16,6 miljoner. De främsta anledningarna till detta är högre skattenetto och lägre kostnadsräntor på lån än vad man budgeterat med.
Vad gäller nämnderna varierar siffrorna kraftigt. Humanistiska nämnden har ett minus på totalt 6,5 miljoner kronor. Grundskola, skolskjuts och gymnasium visar underskott, precis som mottagandet av ensamkommande barn och HVB-hem. Vård- och omsorg uppvisar minus på cirka 1,4 miljoner kronor, en minskning från de första bedömningarna. Ett ökat behov av hemtjänst och färdtjänst, samt ökade kostnader för tekniska hjälpmedel tros ligga bakom underskottet. Övriga nämnder uppvisar positiva resultat eller håller budget.
Kommunkontorets årsprognos pekar på ett överskott på 300 000 kronor. Kommunstyrelsen konstaterar dock att den uppgradering av ekonomisystemet som genomfördes sommaren 2017 har inneburit störningar och merarbete. Ekonomienheten har innehållit betalningar till leverantören, något som troligen kommer att påverka utfallet negativt med 500 000 kronor. Men eftersom kollektivtrafiken redovisar ett överskott på 800 000 kronor uppnås ändå balans.
Marlene Bernfalk är ekonomichef i Trosa kommun.
– Kvartalsuppföljningen är en tidig prognos, men i nuläget pekar helåret på ett gott resultat. Att en del nämnder går minus när Trosa kommun växer är helt förståeligt. De delar som rör ökade volymer kompenseras för i delårsbokslutet.
Enligt Marlene Bernfalk blir det en utmaning att kunna fortsätta växa hållbart. Samtidigt kommer det att krävas investeringar.
– Det ser bra ut. Vi har fått ökat skattenetto och mer skatteintäkter i form av eftersläppningsersättning som kommuner som växer mycket som vi kan få.