Busstreck kan äventyra vattensäkerhet

Skadegörelse på livräddningsutrustning nära vatten ökar riskerna vid ett olyckstillbud. I Trosa gästhamn händer det att livbojar slängs i vattnet och att livbåtar rors iväg från sin kajplats. – Det är tråkigt när det sker, ofta är det busstreck och ingen omfattande skadegörelse. När livbåtar ligger olåsta i ett sådant utsatt läge som vid vår inre gästhamn i ån så tar de stryk, säger hamnvärden Lars Eklund.

Trosa2013-07-01 07:03

En livbåt ligger förankrad vid Suckarnas bro i den yttre delen av Trosa gästhamn. Tätt intill hänger en livboj och en räddningsstege går ner i vattnet. Inte långt därifrån sitter fler stegar och livbojar. Hamnen är välbesökt och så gott som alla 140 båtplatser är upptagna när SN är på besök. Många gästande båtar ligger kvar över en hel helg och återkommer vid flera tillfällen under en sommar. Lars Eklund är hamnvärd i Trosa gästhamn och den som är ansvarig för säkerheten på anläggningen.

– Det är framförallt ungdomar som inte kommer in på krogen som ibland lånar livbåtarna, de vill verka tuffa inför sina kompisar och tycker det är kul att ro iväg, säger Lars Eklund.

Egenkontroller görs regelbundet och ofta får han tips av båtägarna om de ser brister på anläggningen som kan orsaka en olycka. Just nu är fyra stegar på väg att bytas ut ute på piren som ett led av säkerhetsarbetet. Tills för några dagar sedan fanns dock en gammal livbåt i gästhamnen. Nu har Lars bytt ut den mot en annan livbåt i bättre skick. Tillsynsarbetet kring livräddningsutrustningen står Trosa kommun för och det är också de som ska se till så att det fungerar. Och i detta fall är de medvetna om problemet.

– Ibland blir det skadegörelse på livräddningsutrustningen och vi beställde för ett tag sedan en ny livbåt till gästhamnen. Vi kan inte ha båtar på lager så därför har det tagit lite tid, säger Claes-Urban Boström som är produktionschef för kultur, fritid, teknik och service vid kommunen.

Svenska Livräddningssällskapet märker stor skillnad mellan olika kommuner när det gäller de allmänna råden att placera ut livräddningsutrustning vid vatten. Nyligen gick de ut med ett pressmeddelande där de påpekade bristerna och konstaterar att om fler kommuner följde riktlinjerna för utrustning för vattenlivräddning skulle flera drunkningsolyckor kunna undvikas.

– Det som kan hända om en livbåt inte är riktigt bra är ju att den som gör insatsen också råkar illa ut. De flesta människor som räddas i vatten är av någon som råkar vara där när det händer, att någon ser det. Finns bra livräddningsutrustning behöver det inte bli en sådan stor grej, men funkar det inte så kan det gå riktigt illa, säger Göran Bertilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om