– Det är brist på personal på grund av Arbetsförmedlingens nya system, för hela vår verksamhet bygger på personer som arbetstränar här, då vi får ersättning för varje arbetsträningsplats vi erbjuder. Vi har tio platser för människor som står långt från arbetsmarknaden. Men vi har bara fått beviljad ersättning för fem platser, säger Christine Aldis, verksamhetsägare.
Butiken One more time - återbruk och utveckling i Trosa stänger efter ett reformbeslut hos Arbetsförmedlingen. Nu får både små och stora företag lägga anbud i upphandlingen av tjänsten arbetsplatsträning. Men de större företagen har nu konkurrerat ut butiken i Trosa som tvingas stänga igen.
– Försäkringkassan betalar ut ersättning oavsett om en person går hemma utan arbete sedan länge eller tränar på att ta ett steg i taget för att till slut få ett riktigt arbete. Då är det bättre att de arbetstränar hos oss än går hemma. De får en chans till, lära sig återbruk av en vara och utvecklas som människor, säger Christine Aldis.
Tony har varit borta från arbetsmarknaden i många år och kämpat med att bli fri från sitt narkotikamissbruk, och arbetsträningen har varit ett steg i rätt riktning tycker Tony.
– Jag har varit sjukskriven sedan 2016, jag har diskbråck i nacken och missbruksproblematik. Men jag har varit ren från amfetaminet i några månader nu, och blev farfar för två veckor sedan, säger han.
Vad betyder det att du kan arbetsträna här?
– Det betyder att jag går upp i tid på morgonen och äter frukost och åker och jobbar. Sedan går jag och lägger mig i tid på kvällarna. Det är roligt att få jobba med händerna som en riktig hantverkare, säger Tony.
I butikerna i Nyköping och Oxelösund finns det fortfarande möjlighet att arbetsträna?
– Nej, jag kommer inte att börja där. Jag har social fobi och jag klarar inte av att åka buss och vara bland så många människor. Jag får hitta på något annat, och jag kanske kommer börja arbeta hos en kompis.
I Sörmland finns det flest arbetslösa i hela landet, 10, 4 procent. Det visar Arbetsförmedlingens statistik från 2021. Efter avslutad arbetsplatsträning får de en utvärdering av företaget som Arbetsförmedlingen använder som grund för att planera vilket som är nästa steg för att komma närmare en anställning på arbetsmarknaden.
Det är väl inte brist på att hitta människor som behöver arbetsträna?
– Det finns många människor som har behov av att arbetsträna. Men det finns ingen som tar ansvar för att den här gruppen som står långt bort från arbetsmarknaden ska få en chans att komma tillbaka till arbetslivet. Eller som vill betala oss för att vi erbjuder den här tjänsten, säger Christine Aldis.
SN har försökt att få en kommentar från Arbetsförmedlingen men utan resultat. När Lena Huhtamäki började arbetsträna i butiken hade hon varit utbränd i många år.
– Jag fick en fast tjänst efter att jag hade arbetstränat här ett tag. Det har varit så roligt att arbeta med händerna och vara kreativ. Sedan har jag fått tillbaka mitt självförtroende och har tankar på vad jag vill göra härnäst. Men det behåller jag för mig själv ett tag till, säger hon och ler.