Camfil stoppar alla leveranser till Ryssland

Ukraina och Ryssland är sedan länge identifierade som tillväxtmarknader av Camfil Svenska AB. I nuläget har man stoppat leveranserna i väntan på en lösning på kriget.

Camfils fabrik i Trosa är en stor arbetsgivare och tillverkar olika typer av luftfilter.

Camfils fabrik i Trosa är en stor arbetsgivare och tillverkar olika typer av luftfilter.

Foto: Yvonne Perkins

Trosa2022-03-08 19:03

– Vi har sedan förra veckan stoppat alla leveranser till Ryssland och Belarus. Det är ingen stor påverkan på vår försäljning men vi har faktiskt ett litet kontor i Ryssland och flera anställda i regionen, säger Fredrik Malmgren, vd på Camfil Svenska AB, som bland annat har kontor och tillverkning i Trosa.

Företaget har inga medarbetare i Ukraina men förutom Ryssland finns verksamhet i Kazakstan som påverkas av kriget. Försäljningen till Ryssland motsvarar mindre än en procent av företagets totala försäljning.

– Med våra mått mätt är det inte mycket. Den totala omsättningen för Camfil Svenska AB ligger runt 800 miljoner. 

Mindre än fem procent av omsättningen kommer från länder utanför den nordiska huvudmarknaden. 

– Den europeiska marknaden är i huvudsak självförsörjande eftersom Camfil finns i andra länder också. Bland annat finns man i Slovakien, där finns en fabrik med flera medarbetare som har mer direkt kopplingar till Ukraina.  

Sverige var tidigare säte för företagets internationella avdelning och Camfil Svenska AB när ännu ambitionen att öka exporten till marknader i öst.

– Det har varit vår strategi sedan många år. Ukraina, Ryssland, Kazakstan och Turkmenistan har varit tillväxtmarknad. Nu är läget mycket ovisst och vi får se om och hur dessa marknader kommer utvecklas framåt.

I Ryssland har företaget haft kunder från alla möjliga sektorer. 

– Det är flera typer av kunder, allt från läkemedelskunder och företag inom olja och gas. Men vi säljer även komfortfilter till museum och kontorslokaler, vanlig allmän ventilation.

undefined
Camfil Svenska AB är en av Trosa kommuns största arbetsgivare.

Indirekt tror Fredrik Malmgren att utvecklingen kommer påverka den svenska verksamheten. 

– Med högre energipriser blir det dyrare att tillverka produkter framåt. Det tror jag man får räkna med. 

Företaget har ett fåtal medarbetare med direkt koppling till Ukraina men det finns flera anställda med personlig erfarenhet av krig. 

– För de personerna kan det vara särskilt jobbigt med det som händer nu. Vi försöker ha extra koll på hur alla mår och tar hand om våra medarbetare så gott det går.

Det gäller även Camfils ryska medarbetare som inte är uppsagda, även om arbetsuppgifterna i nuläget är begränsade.

– Det är för tidigt att veta vad som kommer hända framåt. Det är helt klart en fruktansvärd situation och någonting som vi i likhet med alla andra vill ha ett fredligt slut på så snabbt som möjligt.

Även om den ekonomiska påverkan av kriget är begränsad har företaget Camfil fått stoppa leveranser till Ryssland.
Även om den ekonomiska påverkan av kriget är begränsad har företaget Camfil fått stoppa leveranser till Ryssland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!