– Man orkar inte bo kvar när det blir så här. Vatten kommer upp från dagvattenbrunnen och in i källaren. Så fort det kommer ösregn är man livrädd att det ska bli översvämning igen, berättar Tina.
Hon och maken Hans-Erik Gustafsson flyttade till Hertig Karls väg 2005. Bara några månader senare stod decimeterhögt vatten i parets källare. Dagvattenbrunnen klarade inte regnmängderna och tryckte tillbaka vattnet i fastigheten.
– Möbler och kartonger med våra fina böcker blev förstörda. Sedan fick vi riva panelen och göra om nästan allting, säger Tina.
– Så fort det regnar över 15 millimeter händer det, inflikar Hans-Erik.
De kan räkna in minst fem översvämningar under åren de bodde på den hårt drabbade gatan. I det kraftiga skyfallet 2006 drabbades 86 fastigheter runtom i Trosa, varav tre på Hertig Karls väg. Kommunen anlitade då en konsult - som inte fann något fel på dagvattenledningarna.
– Kommunen har inte tagit det här på allvar. Vi känner oss överkörda, säger Tina.
Längre ner på gatan bor Linda och Anders. När de köpte sin villa 2008 berättade ägarna om problemen. Beskedet var också att kommunen lovat att åtgärda det. Men problemet blev aldrig löst. Paret har drabbats tre gånger, varav två lett till fuktskador i huset.
– Första vändan blev jag så psykiskt dålig att jag varken kunde sova eller gå till jobbet. Jag ville alltid gå hem och kolla så fort det regnade, säger Linda.
Hon och sambon Anders har tre barn. När allt verkade lugnt efter den första översvämningen beslöt de sig för att inreda rum i källaren för barnen. Men i somras vattenfylldes källaren igen.
– Soffan, garderoberna och alla barnens saker, foton och teckningar som de hade gjort, alla minnen försvann bara, säger Linda.
Efter översvämningen i augusti fick båda paren nog. Tina och Hans-Erik Gustafsson sålde och flyttade till en lägenhet på Viktoriagatan.
– Vi trivdes bra. Hade vi inte haft det här problemet hade vi nog bott kvar i villan, säger Hans-Erik.
Anders är förbluffad över att kommunen inte tagit tag i problemet och satt in förebyggande åtgärder. För deras del hade en pump på tomten kunnat lösa mycket, tror han.
– Jag förstår inte varför de inte kan göra något åt saken. Men man orkar inte tjata, de måste själva inse att det här är ett allvarligt problem.
Fotnot: Anders och Linda heter egentligen något annat.