Det byggs för fullt på övervåningen till Sjökrogen i Trosa just nu. Staden ska få sitt eget escape room, ett rymningsspel för vuxna som blivit populärt i hela världen.
– Jag har testat escape rooms på massor av ställen, i Las Vegas, Spanien, Umeå och flera andra i Sverige, säger Natalie Sjölund.
Hon älskar spel av alla de slag – brädspel, rollspel, live – men mest av allt älskar hon rymningsspel, så kallade escape rooms.
– När jag hade testat det här första gången insåg jag att jag älskar det här och jag gav mig den på att jag skulle starta ett. Många jagar ju status men vi har sagt att vi prioriterar upplevelser, att vara tillsammans och friheten som ett eget företag ger en, att helt själv få planera, vara kreativ och skapa en verksamhet som ett escape room utan krav eller styrning från aktieägare. Det är ett njutigare liv för oss.
De vill satsa pengarna på att skapa en aktivitet som ger besökarna en kick och roliga minnen.
– För om det är något vi missionerar för så är det att uppleva och göra saker tillsammans.
Ett escape room kan vara hur lyxigt som helst eller hur enkelt som helst.
– Något slags riktmärke är 200 000 kronor per rum, berättar Anders Muammar.
Han – också spelnörd – och Natalie Sjölund känner varandra sedan gammalt och han var med sin bakgrund det självklara valet för att skapa miljöerna som spelet ska utspela sig i.
– Jag har jobbat med scenografi bland annat för filmbranschen i massor av år och så är jag konstnär också, berättar han.
Nu jobbar han heltid med att färdigställa Escape port, som rymningsspelet i Trosa ska heta.
– Det är jättekul och jag har ingen producent som står och flåsar mig i nacken. Nu är vi två kreativa människor som jobbar ihop och har kul och Natalie ser till att det finns godis. Jag bor i Göteborg så när jag är här bor jag i deras gäststuga.
Natalie Sjölund, grafiker och kommunikatör till yrket, är också supernöjd med samarbetet.
– Jag har tänkt ut själva pusslet men har kunnat bolla det både med Anders och den kille som gör våra tekniska lösningar och med deras idéer och erfarenheter ändrat en del eftersom, säger hon.
Både hon och Anders Muammar är esteter och väldigt inspirerade av ett stort namn i spelvärlden, H P Lovecraft, en amerikansk författare som främst skrev skönlitteratur inom genrerna skräck, fantasy, science fiction och weird fiction.
– Man brukar prata om Lovecraftianskt noirstuk. Handlingen utspelar sig på 20-, 30-talet, vi har tagit med skärborgarna bland annat. Det blir lite Trosa noir, myser Natalie Sjölund som vill att det ska vara lite spänning i spelet, även om det inte är ett krav.
De vill att miljön ska ge deltagarna känslan av att det är på riktigt.
– Det ska kännas som att du är med i en film.
Förutom själva rummen blir det en lounge.
– Man brukar komma ut helt bubblig efteråt och bara vilja prata om det man just upplevt. Det är en adrenalinkick att spela. Då kan man sitta ner i loungen och göra det över en kaffe, säger Natalie Sjölund.
– Det finns också planer framåt på att kanske göra en liten shop där besökarna kan köpa Trosarelaterad konst till exempel. Man blir glad av en liten shop! säger Anders Muammar.
Senast till midsommar ska de vara igång, de tänker köra året runt och hoppas på samarbeten med exempelvis hotell och restauranger i Trosa.
– Vi har bara inte hunnit ha några möten än.