De trivs med livet som multiföretagare på Bergs Gård

Magnus och Frida Jonsson har på 20 år utvecklat Bergs Gård från en liten mjölkgård till en uppskattad besöksdestination med allt från köttkor och gårdsbutik till relax och mountainbike-leder.

Magnus och Frida Jonsson framför några av husen som de hyr ut på Bergs Gård i Trosa.

Magnus och Frida Jonsson framför några av husen som de hyr ut på Bergs Gård i Trosa.

Foto: Joachim Sorbe

Trosa2020-05-14 23:00

Magnus Jonsson konstaterar att det är bra att ha flera ben att stå på i coronatider. 

– Det hade varit tufft just nu om vi bara hade haft bröllop, fest och konferens. Men nu har vi även mountainbike, gårdsbutik och café som har ökat mycket. Det har kommit mycket mer folk som vill cykla, fika, köpa kött eller bara vara på gården eller vandra i skogen, säger han. 

Magnus Jonsson är sjätte generationens lantbrukare på Bergs Gård. När han tog över år 2000 hade gården 40 mjölkkor. Han bytte snart ut mjölkkorna mot köttkor som behöver mindre handpåläggning och startade en entreprenadfirma. 

– Jag började gräva så att man fick pengar för att kunna renovera byggnaderna för att sedan hyra ut dem, säger Magnus. 

Verksamheten gick bra och 2009 startades aktiebolaget Bergs Gård Mark & Bygg. 

– Vi började bygga om husen på gården och startade verksamheten Rum & Relax där vi hyr ut bostäder till konferens och semester. Samtidigt började vi sälja köttlådor direkt till konsument. Tidigare hade vi skickat det till Scan, berättar Frida Jonsson. 

Det första huset som renoverades var sädesmagasinet som renoverades till bostäder. 

– Även om det gick fort tog vi det försiktigt. Vi byggde om ett hus, började hyra ut det och såg hur det funkade. Sedan gick vi på nästa, säger Frida. 

2016 började Bergs Gård ta emot gäster för fest och bröllop i logen. 

– Det har bara ökat och ökat fram till i år, säger Frida. 

2017 började Bergs med mountainbike. Besökare kan mot en avgift åka på flera olika banor, leder och loopar i området kring gården. De kan även hyra en mountainbike. 

– Mountainbiken har blivit en jättestor grej, framför allt nu i år märks det att det har spridit sig och vi har massor av besökare på helgerna nu som kommer och cyklar. De vill även äta och de köper med sig köttbit eller korv. Det är en bra grej att få komma ut i naturen, säger Magnus. 

Satsningen på mountainbike började med att Magnus och en vän som cyklad mountainbike började bygga banor. Tillsammans med vänner och familj har han anlagt mountainbikebanor runt gården och i skogen. 

– Det är roligt att bygga stigar och leder och att cykla. En drivkraft är att få ut folk i naturen. Vi har fått mycket positiv feedback från glada människor, säger han. 

 – Alla MTB-leder ligger på vår mark. Fördelen när man äger sin egen mark eller skog är att man kan utveckla det utan någon stoppar det. Det är ju det som är problemet på många andra ställen. 

2018 byggdes den gamla ladugården om för att inrymma konferenslokaler, matsal, storkök och kontor. I byggnaden finns även gårdsbutiken och caféet. 

– Gårdsbutiken blev även ett lyft för köttet. Innan sålde vi köttlådor och hade en enkel butik i vårt garage. Nu säljer vi allt kött här, säger Frida. 

Det ekologiska köttet säljs i form av köttdetaljer, färs eller korvar. Bergs fortsätter även att sälja köttlådor och erbjuder catering. 

Entreprenadföretaget Bergs Gård Mark & Bygg har vuxit till 16 anställda. 

– Mark & Bygg har fortfarande full sysselsättning. Folk har ju varit permitterade och då har de kommit på att de haft saker de ska göra hemma också, säger Magnus. 

I vintras kompletterades verksamheten på Bergs Gård med en vinterrelax som snabbt blev populär. Den 1 maj öppnades en servering med fika och enklare luncher vid Naturum i Stendörren som också har blivit en succé.  

– Det började vi titta på innan corona, men det ligger ju också rätt i tiden. Det är som en vagn som står där. Man går och handlar vårt hembakta fikabröd och mat och så sitter man ute i naturen. Det har varit väldigt välbesökt. Stendörren drar också mycket folk nu under de här tiderna, säger Frida. 

– Folk är ute och vandrar i hemtrakterna. Det är mycket folk i Stendörren i vanliga fall och ännu mera nu när det har varit corona, säger Magnus. 

Totalt arbetar 25 personer på Bergs Gård. På gården finns tre hus som hyrs ut. Företaget har även skaffat ett stort hus vid havet, Tyvudden Gård som hyrs ut. 

– Där håller vi på att utveckla med fler boenden och vi vill erbjuda gäster upplevelser i skärgården, säger Magnus. 

Hur har det gått för verksamheterna?

– Det har verkligen ökat varje år i alla verksamheter. Efterfrågan har funnits. VI har stegat upp i lagom takt under åren vi har hållit på. 

Varifrån har ni fått alla idéerna?

– Vi tar tillvara på det som finns på gården. Idag kan man inte bara ha ett lantbruk i den här storleken. Då måste man hitta på lite andra saker att göra, säger Frida. 

Är det inte svårt att hålla på med så många olika saker?

– Jo, det är det, men det är också en drivkraft att man vill ha många olika saker. Ska man bara hålla på att gräva ledsnar man på det. Moroten är att man vill driva och utveckla flera saker, säger Magnus.

– Så länge man tycker det är roligt trivs man med det också. Sedan kompletterar rätt många av de olika verksamheterna varandra också, säger Frida. 

Det är till exempel Mark & Bygg som har renoverat byggnaderna. Mountainbike-verksamheten bidrar till att caféet får gäster. 

– Allt gå hand i hand, säger Frida. 

Om mountainbike är Magnus fritidsintresse så är det djuren som är Fridas fritidsintresse. 

– Det blir en livsstil. Det är inte bara att det är olika sorters jobb utan vi lever ju med de olika verksamheterna, säger Frida. 

Hon menar att en utmaning är att de olika verksamheterna har olika regelverk att följa. 

– Men det är också lite spännande och i en så här liten kommun är det ofta samma personer som man pratar med. Följer man det regelverk som finns är det inga konstigheter. Man blir van att fylla i blanketter. 

Vad har ni för framtidsplaner?

– Vi vill framförallt trimma in våra nya verksamheter och förbättra det vi har så att det blir ännu bättre. Det kan vi nu göra tillsammans med vår duktiga personal, säger Magnus och fortsätter: 

– Det handlar om att paketera tjänster till kund med boende, mat och upplevelser. Folk vill ju gärna kunna klicka på webbsidan och lägga till exempelvis frukost eller cykel. Dag 1 kanske man vill cykla, dag 2 kanske man vill paddla kajak nere vid havet och dag 3 vill man ut och gå Sörmlandsleden. Vi marknadsför oss som en hel destination. Man ska kunna vara här och få allt, säger Magnus. 

Gården serverar idag måltider och middagar till besökare som bor på gården håller konferens eller har en fest. 

– Än så länge har vi bara bokade sällskap, men drömmen är att det ska vara en restaurang som är öppen varje helg. Dit vill vi komma, säger Frida. 

De tittar även på möjligheten att ha fler bäddar, kanske i enkelrum som passar konferensgäster. Många av gårdens 44 bäddar ligger i delade sovrum. Andra framtidsplaner handlar om att öka antalet kor. 

– Jag har arrenderat mer mark med beten de sista åren. Just nu är den cirka 120 djur. Vi säljer allt köttet från våra djur till konsumenter. Det finns mer efterfrågan än vad vi har. Nu när vi har mer mark kan vi öka upp djurbesättningen, säger Magnus. 

Det finns även tankar på att bygga om i gårdsbutiken. 

– Vi har även funderar på att börja hängmöra köttet själva. Våra anställda är väldigt duktiga på kött. Vi skulle vilja ha en manuell disk med kött, säger Frida. 

Karta: Bergs Gård Trosa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!