De tvingas betala kvarts miljon för väg och rör

Åsa och Håkan Wahlström har kämpat mot kommunens VA-utbyggnad längs Hökebergsvägen i flera år, men nu är arbetet igång. Det som retar paret mest är att boende tvångsansluts och måste betala omkring 200 000 kronor.

Hökebergsvägen skulle få "en grönskande och lantlig karaktär" efter vägbygget. Åsa och Håkan Wahlström tycker inte att det löftet ser ut att infrias.

Hökebergsvägen skulle få "en grönskande och lantlig karaktär" efter vägbygget. Åsa och Håkan Wahlström tycker inte att det löftet ser ut att infrias.

Foto: Henrik Norling

Trosa2021-01-06 18:50

– Vi har gjort en enkät bland grannarna, det är bara 15 procent som kan tänka sig kommunalt vatten och avlopp. De flesta tycker att det är för dyrt, säger Håkan Wahlström.

Protesterna fick inget gehör i förvaltningsrätten eller mark- och miljödomstolen. Hela Hökebergsvägen är nu en byggarbetsplats med röda koner och djupa diken. Wahlströms granhäck är kapad längs med tomtgränsen. De har bott här permanent sedan 2010.

Vägen ska bli kommunal, få asfalt och belysning. Samtidigt läggs nya ledningar för vatten och avlopp. Anslutningsavgiften baseras delvis på tomtytan, och blir omkring 200 000 kronor per hus. Därtill kommer en avgift för den nya vägen, som tidigare varit enskild, på drygt 70 000 kronor Flera grannar arrenderar dock sin tomt och slipper vägavgiften.

– Vi har eget vatten och en fungerande tvåkammarbrunn. Vi tvingas betala dyrt för något vi inte behöver, konstaterar Åsa Wahlström, vars hus står på en friköpt tomt.

undefined
Åsa och Håkan Wahlström skaffade sommarhus i Åda fritidshusområde på 90-talet. 2010 köpte de ett annat hus i området och flyttade in permanent. Nu är de nyblivna pensionärer.

Enligt kommunen är kommunalt VA i det gamla fritidshusområdet en nödvändighet, precis som i flera andra liknande områden kring Trosa tätort. En av anledningarna till det pågående arbetet är att flera boende haft problem med uttjänta avloppsanläggningar och sinande brunnar, menar kommunens planchef Linda Axelsson.

– Det har inte varit miljömässigt bra lösningar på alla ställen. Vi har jobbat likadant på bland annat Öbolandet och i Stensund tidigare, säger hon.

En av stötestenarna mellan de boende och kommunen har varit frågan om tvångsanslutningar. Kommunen har tidigare jobbat med "mjuka anslutningar" vilket innebär att man inte behöver betala innan man använder ledningarna, eller om fastigheten säljs vidare. På senare år har det upplägget blivit ohållbart, enligt kommunen som nu istället tvingar alla berörda att betala anslutningsavgiften.

– Jag har all respekt för boendes åsikter. Men vi har inte lovat någonting under processens gång, menar Linda Axelsson.

Familjen Wahlström har en annan uppfattning.

– De vågar inte stå vid sitt ord. Det känns ganska hopplöst, menar Åsa och Håkan som nu funderar på att flytta.

Det ligger omkring 40 hus längs Hökebergsvägen och marken ägs till största del av Anna Isoz. Enligt en ny detaljplan får ytterligare ett 20-tal villor byggas i området, men inga av tomterna ska ha sålts ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!