De tre poddmakarna är 19 år och studerar sista året på Kungstensgymnasiet i Stockholm med inriktning på beteendevetenskap. My Källman bor i Täby, medan Emma Sjövoll bor i Västerljung och Alva Dahlblom i Vagnhärad. Tillsammans har de startat ett UF-företag där de vill hjälpa ungdomar att prata ut om jobbiga ämnen.
– Målet med många UF-företag är ju att tjäna pengar, men vi kände snarare att vi ville göra skillnad på något vis och valde då att satsa på en podcast där vi öppnar upp oss och pratar om känsliga ämnen, säger My.
Men för att de skulle få lov att gå vidare med projektet behövde de ändå någon form av produkt som skulle generera pengar vilket tjejerna löste på ett kreativt sätt:
– Vi designar klistermärken med olika budskap som vi säljer med tanken att de ska fungera som inspiration och samtalsöppnare. På så vis erbjuder vi både en tjänst och en produkt som är sammankopplade, säger Emma.
Syftet med podden är att normalisera ämnen som många unga tycker är jobbiga, såsom sex och relationer, grupptryck och attityder. Och fungera som en motpol mot bilden om att man inte ska prata om sådana saker förutom med de allra närmsta, vilket de ibland kan uppleva från äldre generationer.
– Vi har pratat mycket med varandra och märkt av att det är många i vår omkrets som upplever detta och tycker helt enkelt att fler borde göra så. Att prata om saker och ting kan ju ofta vara lösningen på mycket. Första steget i att lösa ett problem kan vara att sätta ord på det, säger Alva.
Varför är det så viktigt att prata ut då?
– Det finns fall med psykisk ohälsa där från början små problem blivit så pass mycket större för att man inte vågat prata om det. Det hade kanske kunnat lösas på bra sätt om man hade tagit tag i det från början, säger My.
De riktar sig främst mot unga mellan 15-20 år, men menar att det finns något för människor i alla åldrar, killar som tjejer.
– Till äldre för att de då kan förstå hur vi ungdomar fungerar och få kunskap för att kunna prata med sina barn och hur man bemöter olika problem eller känslor som man har, säger Emma.
Utöver de själva gästas podden av experter i form av skolkurator och så bjuds lyssnarna in att delta med frågor och engagemang:
– Många poddar fokuserar på sig själva men vårt huvudfokus ligger på lyssnarna och att väva in dem i podden, säger My.