Delfinbesök kan kopplas till ett varmare klimat

Att delfiner har synts i Trosa skärgård kan vara kopplat till ett varmare klimat. Det tror en av de delfinexperter som SN varit i kontakt med.

Linda Berggren har sett video på några av de delfiner som synts i Stockholms skärgård. Hon tycker att delfinerna såg välgödda ut och tror inte att de har haft svårt att hitta mat.

Linda Berggren har sett video på några av de delfiner som synts i Stockholms skärgård. Hon tycker att delfinerna såg välgödda ut och tror inte att de har haft svårt att hitta mat.

Foto: Emelie Hultberg/Läsarbild

Trosa2023-06-25 17:24

– Klimatförändringar har konsekvenser för alla våra ekosystem, inklusive havet, inklusive delfiner som spelar en ekologisk roll i våra hav. Den allvarligaste konsekvensen är när vi har ekosystem som kollapsar, när vi har känsliga arter som gör att näringskedjan rubbas totalt.

Det säger Linda Berggren, chef för djurparksverksamheten på Kolmården, när vi pratar om hur klimatförändringar skulle kunna påverka delfinernas rörelsemönster.

undefined
"Det finns viss forskning som visar på att klimatförändringar kan påverka delfiners beteende, men vi vet inte till vilken grad ännu och på exakt vilket sätt. Den forskningen pågår, jag tror att vi bara har skrapat på ytan", säger Linda Berggren, chef för djurparksverksamheten på Kolmården.

SN har vid flera tillfällen skrivit om hur båtresenärer blivit glatt överraskade då de stött på delfiner under sin utflykt.  

Tidningen har varit i kontakt med flera klimatforskare som vill vara försiktiga med att uttala sig om huruvida ett varmare klimat skulle kunna få delfinerna att söka sig till nordligare vattendrag. Även Linda Berggren är noga med att påtala att man inte kan veta något säkert, att man kan se en korrelation men att man inte vet orsaken. Hon tror att den mest troliga anledningen till att delfinerna sökt sig till Stockholms skärgård är att de följt efter mat. På frågan om det skulle kunna kopplas till klimatet säger hon:  

– Det är klart att det har en effekt på något sätt. Är det födokedjan som blir rubbad eller är det så att de här djuren behöver ha en viss temperatur på vattnet. Det vi vet om sadeldelfinen som synts i Trosa är att den är väldigt anpassningsbar. Delfiner är rovdjur så om en födokälla tar slut så har man sett att de anpassar sig och börjar äta en annan, säger hon.

Hon berättar att havet är ett känsligt ekosystem, precis som ekosystemet på land, och att i haven så ser vi en kaskadeffekt där olika organismer påverkar varandra. Hon tar som exempel att klimatförändringarna påverkar surhetsgraden på havet, eftersom haven suger upp så mycket koldioxid. Att det kan ha en effekt på mikroorganismer i havet som i sin tur har effekt på plankton, som i sin tur har en effekt på fisk, som i sin tur har sin effekt på valar och delfiner.

Det finns många teorier men inga tydliga svar. 

– Tänk bara hur länge vi har forskat på medicin och den mänskliga kroppen och hur lite vi egentligen kan om våra kroppar. Och så vidgar vi det gånger miljoner och ska kolla på ekosystem som aldrig står still utan utvecklas hela tiden. Hela tiden upptäcker vi nya arter, hela tiden ser vi arter som anpassar sig, hela tiden ser vi korrelationer och system. Det är otroligt fascinerande men också väldigt komplext, säger Linda Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!