Marianne Hoffström skräder inte orden när det gäller färdtjänsten. Efter en stroke är hon beroende av rullator och käpp. Hon bor ensam sedan några år tillbaka och känner sig lyckligt lottad som fått tillgång till färdtjänst. Dagliga resor som kostar 25 kronor in till Trosa centrum där hon kan gå till apoteket eller banken och som även innebär ett välbehövligt miljöombyte för henne.
– Utan färdtjänst så skulle jag ju bli isolerad i min egen lägenhet, Men nu är jag rädd varje gång jag lyfter luren för att ringa färdtjänst. Frågan är när jag överhuvudtaget ska komma hem igen. Ska jag behöva ringa Taxi 10 000 för att köras hem? Jag har inte råd med det!
Marianne Hoffström gör sina resor under förmiddagar när det är lite lugnare i affärerna. Enligt henne blir hon ofta sittandes på en bänk i centrum tillsammans med andra åldringar som väntar på återresa.
– Det kan handla om en timme eller två. Vi gamla och sjuka har inget värde i dag utan ska sitta och vänta på under eller att inte bli bortglömd, vilket också har hänt.
Marianne Hoffström berättar om taxichauffören hon mötte efter att ha handlat på Trossen. Med välfyllda matkassar vid sin sida blev hon rasande över bristen på hjälpsamhet.
– Han bara satt kvar som en padda bakom ratten och stirrade när jag visade med käppen att jag behövde bärhjälp. Istället var det en rådig man på parkeringen som hjälpte mig och bar fram kassarna till bilen. Ska inte det ingå i serviceyrket att hjälpa behövande?
Enligt myndighetschefen för vård och omsorg, Per-Uno Nilsson, som just tagit över ansvaret för färdtjänsten från Samhällsbyggnadskontoret, så är det drygt 500 som har färdtjänst i Trosa. De flesta klagomål som kommunen får in rör sjukresor. Allvarliga klagomål förs vidare till beställningscentralen som är Sörmlandstrafiken som i sin tur talar med leverantören.
– Samtidigt så är ju åkarna måna om kunderna eftersom man är beroende av dem. Dessutom är det hårt reglerat vad som gäller, exempelvis hastighetsbestämmelser i kurvor och mobilpratande under färd.
Med anledning av den senaste tidens centrala upphandling i länet så kan man bara gissa att det varit lite turbulent innan avtal slutits med ny huvudleverantör, tror myndighetschefen.
– Men det gäller även att förstå att färdtjänst är att likna vid kollektivtrafik, alltså istället för buss och tåg. Det handlar inte om taxiresor vilket många tror. Ibland har man för höga förväntningar när man får vänta och drabbas av förseningar. Samtidigt får man kanske se positivt på tjänsten som faktiskt för en ända fram till ens bostad. Vilket tåg gör det?!