Under våren genomförde Trosa kommun en ny upphandling av driftentreprenaden för avlopp och vatten. Där en ny utförare, Solör bioenergi utility solutions AB, tilldelades det nya avtalet som skulle börjat gälla från årsskiftet och fram till 2028.
Men den tidigare entreprenören, Trotab, ansåg att kommunens beslut fattats på felaktiga grunder och upphandlingen överprövades i förvaltningsrätten som dömde i ärendet förra veckan.
– Domen säger att vi har gjort fel när vi antog Solörs anbud vid upphandlingen, säger Inger Edman, upphandlingsansvarig på Trosa kommun.
I domen menar förvaltningsrätten att kommunen brutit mot principen om likabehandling – en grundläggande del i lagstiftningen kring offentlig upphandling – vid tre tillfällen där Solör tillåtits göra avsteg från de regler kommunen själva har satt upp.
Bland annat ska Solör ha angett att man utfört drift och underhåll av vattenförsörjnings- och avloppsvattenreningsanläggningar för Norrtälje kommun från 2002 till 2018. Vilket egentligen utfördes av ett annat företag, Veolia Sweden AB, som senare sålde delar av sin verksamhet till Solör via en inkråmsaffär som skedde först hösten 2021.
”Eftersom kontraktet med Norrtälje kommun inte inkluderades vid inkråmsförvärvet är förvaltningsrättens bedömning att kommunen frångick ett obligatoriskt krav då man accepterade referensuppdraget”, skriver rätten i domen.
När det gäller kommunens krav på ”Ekonomisk och finansiell ställning i form av resursbas” har Solör tillåtits uppfylla detta genom en garanti från sitt moderbolag, som dock endast gäller ett begränsat belopp under kontraktstiden. Men enligt förvaltningsrätten behöver kommunen visa att en sådan garanti verkligen motsvarar den ekonomiska stabilitet som omsättningskravet representerar.
”En sådan prövning ska ske utifrån de krav som följer av upphandlingsunderlaget”, skriver förvaltningsrätten som även menar att kommunen bröt mot likabehandlingsprincipen när man lät Solör komplettera sin ansökan, med ett åberopat samarbetsavtal, i efterhand.
– Domen säger att vi ska rätta upphandlingen. Men innan den vinner laga kraft har vi tre veckor på oss att diskutera hur vi ska gå vidare och det är vi inte färdiga med än, säger Inger Edman.
Kommunen har nu att välja på att överklaga förvaltningsrättens beslut eller göra om upphandlingen med ett nytt tilldelningsbeslut.
Är det då aktuellt med ny upphandling eller kommer ni göra en tilldelning utifrån den som varit?
– Jag vill inte uttala mig så mycket än så länge. Det finns olika spår man kan gå på.
Även Solör kan överklaga förvaltningsrättens beslut, men enligt företagets försäljningschef Hans Viken, inväntar man nu kommunen.
– Vi har inte fattat något beslut om hur vi ska agera. Jag kommer invänta kommunens agerande. Så får jag se hur vi beslutar att göra. Om de tilldelar Trotab får vi avgöra om vi ska överklaga det.
Även om Hans Viken förstår förvaltningsrättens dom menar han att den bygger på ”teknikaliteter”.
– Om man mer folkligt tittar på kompetensen och förmågan att genomföra projektet så torde ingen av våra referenser, eller någon annan som kan bedöma saken, säga att vi inte skulle kunna klara av att utföra uppdraget. Därför menar jag att det är teknikaliteter som gör att vi faller.