– Det kommer mycket nytt hela tiden, speciellt på cannabisområdet och ofta från USA, där cannabis legaliserats på många platser, säger Erik Leijonmarck, statsvetare och sedan många år föreläsare och författare med fokus på droger, ungdomar och föräldraskap.
På lördag besöker han Trosa för att hålla ett föredrag vid församlingshemmet bredvid Trosa stadskyrka.
– Först bjuder vi på frukost och sedan håller Erik Leijonmarck, som är en auktoritet inom drogförebyggande arbete bland ungdomar, ett föredrag på 45 minuter, säger Thomas Ahrén du Quercy, organist och medlem i Trosa församling sedan 20 år.
Enligt honom finns det en utbredd oro kring ungdomars droganvändning i kommunen.
– Polisen har gjort drogfynd kring skolorna och socialassistenterna har slagit larm om att det förekommer missbruk. Det är inget problem vi har märkt av direkt i vår ungdomsverksamhet. Men många föräldrar som kommer till vår barnverksamhet pratar om det här, säger han.
Erik Leijonmarck berättar att föredraget kommer handla om hur den framväxande cannabisindustrin i Nordamerika rört sig mot Europa.
– Mycket av det här kommer till oss via filmer och sociala medier. Jag kommer prata om hur det trycket påverkar ungdomar i Sverige.
Erik Leijonmarck berättar att ungdomar ges en bild av droger, främst cannabis, som är väldigt annorlunda än den vuxenvärlden vill ge dem. Från cannabisindustrin beskrivs drogen som ett hälsofrämjande naturläkemedel vilket används i medicinska syften.
– Det blir som en glipa mellan två olika budskap. Efter att drogen presenterats som något meditativt, med mycket fokus på avslappning och stresshantering tycker en del ungdomar att riskerna är överdrivna.
Men enligt Erik Leijonmarck uppförstoras de medicinska effekterna, som han menar i själva verket är ganska svaga. Samtidigt uppfattar han att riskerna med drogen förminskas, i synnerhet för ungdomar,
– Man talar inte om hur drogen stör processen när hjärnan mognar och nya nervbanor bildas. Vilket kan påverka kognitionen, ge psykiska besvär och har en pacificerande effekt, där man tappar intresset för andra saker än drogen.
Enligt Thomas Ahrén du Quercy är föredraget som börjar klockan nio öppet för alla.
– Man ska lära sig att se när det kommer ett riskbeteende och förstå signaler som man kanske inte känner annars. Om man inte är förälder är man kanske farmor, morfar, eller känner någon ungdom, säger han.