Drömmen om Sävö vandrarhem

Paret Anklev har besökt Sävö i över 20 år. Nu har de äntligen tagit över vandrarhemmet. De låter var sak ta sin tid, men redan nu smider de planer inför framtiden.

Foto:

Trosa2015-07-17 07:25

Om du tar dig ut till Källvik hämtar Ebbe upp dig med båten, redan efter fem minuter kliver du i land på Sävö. En idyllisk plats. Det som idag är vandrarhemshus var från början lotsbostäder och byggdes runt 1867. Sedan dess har husen renoverats, men charmen sitter fortfarande kvar i väggarna.

Ebbe och Karin Anklev har en lång relation till Sävö. Dels har Karin, som lärare och biolog, besökt ön tillsammans med sina skolklasser i över tjugo år. Ebbe har i sin tur, tagit hand om sjötrafiken sedan en tid tillbaka.

– Vi kan ön båda två, det är nog det som vi har att erbjuda. Vi försöker satsa på att berätta om naturen och öns historia. Som biolog blir man lite nördig, säger Karin.

Det är deras allra första säsong som ansvariga för verksamheten och redan nu har det haft besök från Tyskland, Belgien, England och Holland. Men besöksantalet ser förvisso olika ut beroende på väder och säsong.

– Människor har kommit stötvis, nästa vecka är det helt fullbokat men för tillfället är det lugnt. Besökare från andra länder är uppskattat men det hade varit mysigt med fler Nyköpingsbor. De ska veta att de är välkomna.

I det stora husets matsal sitter gästerna vid frukostbordet, två Nyköpingsbor dagen till ära.

– Vi var här första gången 1995. Vi tycker om miljön och är riktiga vandrarhemsmänniskor. Det är fridfullt här, säger Jaana Halonene.

– Vi tror inte att man behöver åka till Thailand för att uppleva nya saker. Det finns fina platser runt hörnet, tillägger Peter Larsson.

Den restaurang som tidigare lockade båtfolket är idag stängd, men varken Karin eller Ebbe tycker att det märks på besöksantalet. Och dagens gäster tror inte heller att nedläggningen av krogen är en förlust för Sävö.

– Det verkar dra en helt annan typ av folk, vi har ett gemensamt kök här och det verkar våra besökare uppskatta. Här om kvällen var det två sällskap som satt i köket och drack vin halva natten. Jag tror att man kan finna nya vänner här, säger Karin.

Just nu försöker paret Anklev bygga upp verksamheten som de vill ha den, till en början i en liten skala. Det mesta utifrån kundens behov och förfrågningar. Däremot ligger de lågt med internet och annat som kan störa den stillsamma miljön.

– Vi tror inte att internet behövs på samma vis här ute. Människor är uppkopplade hela tiden ändå. Det finns, men det är sällan det används. I stället kan man paddla kajak, åka ut med roddbåtarna, eller besöka djuren. Alla som bor på ön hjälps åt för att besökarna ska trivas.

Sävö är ett populärt naturreservat året om. På hösten är det fisket som lockar, under vintertid är det längfärdsskidorna som imponerar och under de varmare månaderna kan människorna inte slita sig från Sävös badplatser.

Karin visar runt på ön, vandrar upp på kikarberget för att visa utsikten. Om det är fint väder kan man nämligen se över till landsort.

– Vi har inte besökt vartenda hörn av Sävö ännu, men mycket finns att upptäcka.

Exempelvis en promenadslinga som erbjuder allt från utsiktsberg till klättring över gärdsgårdar. Men om du mot förmodan skulle bli rastlös, har Karin en lista på smultronställen som ingen en annan än hon kan avslöja.

Än så länge får var sak ta sin tid, men drömmar om yogakurser och akvarellmålning finns redan med i framtidsplaneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om