Sjöräddningen i Trosa växer – behöver fler donationer

Trosa sjöräddningsällskap växer men behöver mer pengar för att bygga sitt nya stationshus. "Det finns fortfarande ingen statlig sjöräddning", säger stationsansvarige Kristoffer Lundén.


Kristoffer Lundén är stationsansvarig vid Trosa Sjöräddningssällskap som har vuxit rejält sedan han tog över för fyra år sedan.

Kristoffer Lundén är stationsansvarig vid Trosa Sjöräddningssällskap som har vuxit rejält sedan han tog över för fyra år sedan.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-01-12 06:11

Mellan 2019 och 2021 dubblades antalet utryckningar för Trosa sjöräddningssällskap där de frivilliga besättningsmännen har gjort 22 00 jourtimmar per man och år. Det är nästan tre gånger mer än det som förväntas.

Kristoffer Lundén, stationsansvarig, tror att pandemin låg bakom ökningen av antalet uppdrag.

– Vi har inte gjort någon studie, men det märktes tidigt under pandemin att aktiviteten i skärgården ökade samtidigt som båtförsäljningen sköt i höjden, säger han.

Men bemanningsproblemet är på väg att lösa sig. På stationen i Trosa, som för tillfället har tolv besättningsmän, går ytterligare åtta elever på utbildning.

undefined
"Vi tar in nya frivilliga under hösten och dom utbildas under ett år i allt från hur man hanterar båtar till första hjälpen eller samarbete med andra myndigheter", säger Kristoffer Lundén som förklarar att utbildning är en stor del av verksamheten.

För närvarande byggs ett nytt stationshus bredvid gästhamnskontoret där man kan hålla utbildningar. 

– Det måste vi bekosta själva liksom allting annat och därför behöver vi mer bidrag, säger Kristoffer Lundén, som liksom alla andra arbetar utan ersättning för sjöräddningen på fritiden.

Så har det varit sedan Svenska Sjöräddningssällskapet bildades på västkusten i början på 1900-talet.

– På den tiden fick fiskarna leva efter mottot "havet ger och havet tar" och därför gick man samman i en organisation för att hjälpa nödställda.

Idag har systemet vuxit till en organisation med 74 stationer runt de svenska kusterna och sjöarna.

– Vi medverkar vid mer än 90 procent av all sjöräddning som sker på svenskt vatten, i samarbete med statliga myndigheter. Det finns fortfarande gott om uppgifter för oss att utföra.

undefined
Kristoffer Lundén i den tillfälliga baracken vid hamnen som används medan man väntar på den nya stationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!