Dygnskorten höjs från 80 till 150 kronor och kostnaden för att fiska hela säsongen ligger nu på en tusenlapp i stället för en femhundring.
– Vi har inte höjt priserna på 15 år. Men under den perioden har fisket förändrats samtidigt som trycket på Trosaån stadigt ökat, säger Jonas Pettersson, vice ordförande för Trosa amatörfiskeklubb.
Han berättar att klubben länge sålde ganska få fiskekort.
– Då var det mest under premiären de såldes och det som fiskades var främst öring.
Förmodligen fanns det redan då stora mängder abborrar i vattnet mellan Östersjön och Sillen. Något som idag blivit allmänt känt och gjort Trosaån till ett populärt fiskevatten.
– De senaste åren har vi sålt tusentals dagskort och hundratals säsongskort. För att värna populationen införde vi en kvot på tio fiskar om dygnet för några år sedan.
Eftersom många sportfiskare ägnar sig åt ”catch and release”, där fiskarna släpps tillbaka, har intresset ändå ökat.
– Men tyvärr har intresset även dragit med sig en svans av människor som försöker utnyttja fiskereglerna, säger Jonas Pettersson.
Även om det stora flertalet sköter sig, har personer tagit med sig säckvis med abborrar från Trosaån.
– Eftersom det varit billigt så köper de personerna ofta ett fiskekort bara för att kunna visa upp. Men de struntar sedan reglerna.
Samtidigt som kvoterna skärps till fem fiskar om dygnet, hoppas fiskeklubben göra det förfarandet mindre attraktivt genom prishöjningen.
– Samtidigt vill vi höja statusen på aktiviteten. Vi tycker fiske ska vara ett nöje som värderas högre, som golf eller skidåkning, än det gör idag.
För barn och ungdomar är fiskekorten fortfarande gratis, och intäkterna från övriga höjningar kommer användas till fiskeklubbens ungdomsverksamhet, samt fiskevårdsåtgärder.
– Vi sätter bland annat ut 3 000 öringar om året i vattnet. Men nu när kommunen har satsat miljoner på att bygga bort vandringshindren i Trosaån kommer fiskebilden förändras.
Genom projekt "Fiskpassager i Trosaån" som stod klart inför julhelgen ska kommunen höja Trosaåns ekologiska status enligt EU:s direktiv.
– Men det är också ett led för att höja fisket och en åtgärd som vi ivrigt hejat på, säger Jonas Pettersson.
Trosa amatörfiskeklubb kommer fortsätta sätta ut öringar ett tag till.
– Men förhoppningen är vi ska kunna fasa ut det och att öringarna ska kunna föröka sig själva. Samtidigt som andra fiskar kommer ta sig upp i Trosaån på egen hand.