Dyra hyrläkare ämne vid politikerbesök

SN har tidigare rapporterat om att dyra hyrläkare spräcker budgeten för vårdcentralen. I onsdags var finanslandstingsrådet Åsa Kullgren (S) och personallandstingsrådet Greger Tidlund (S) på plats för att träffa vårdpersonalen.

TROSA2014-02-16 16:47

– Jag tycker det är viktigt att vi har möjlighet att prata med personalen direkt om olika frågor. Bland annat handlade diskussionerna om hur administrationen kan förenklas för vårdpersonalen, säger Greger Tidlund, personallandstingsråd (S) vid Landstinget Sörmland.

SN har vid flera tillfällen berättat om att vårdcentralen har problem med att anställa fasta läkare och att lösningen med hyrläkare spräcker budgeten. En dispensansökan har skickats till landstinget av vårdcentralens verksamhetschef Anne Genander om att få ta in två till tre hyrläkare i år.

– Hyrpersonal har blivit en del av vården på gott och ont. Vi ser ju helst att vi har fast personal, jag tror vi måste ha en nationell överenskommelse och det måste SKL ta tag i, säger Greger Tidlund och fortsätter.

– Det är viktigt att kunna få träffa samma läkare. Har man för många hyrläkare så är det lätt hänt att man inte får träffa samma läkare och då får patienten beskriva sin situation ännu en gång, säger Greger Tidlund.

Han anser att man som Trosabo kan lita på patientsäkerheten.

– Ja det kan man göra, det är hyrläkare som är legitimerade läkare. Men att de stannar en längre stund än i dag på sina uppdrag är en viktig del i vården.

Vårdpersonalens önskan om att få avlastning på arbetsbördan vill han se ur ett bredare perspektiv.

– De upplever att de har mycket att göra och vill naturligtvis ha mer personal. Vi har i dag en läkarbrist och det handlar ju om att staten måste ta tag i att utbilda fler, säger Tidlund.

Verksamhetschef Anne Genander har tidigare uttalat sig om att hon jobbar intensivt med att hitta fasta läkare till vårdcentralen. Nu pågår rekryteringsarbetet för fullt och det känns mer hoppfullt än tidigare menar hon, även om inget är klart i dagsläget.

– Det finns intressenter och det är väldigt positivt, för det har det inte funnits på ganska länge. Men inget är klart än, säger Anne Genander.

Hur arbetar ni med bemötandet och förtroendet hos patienterna?

– Det är a och o, ingen önskar det här. Det är viktigt med kontinuiteten i vården, det tycker vi alla och vi jobbar hårt för att lösa problemen med bristen på läkare, säger Genander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om